Aktívni Račania idú meniť mestskú časť, aby sa im v nej lepšie žilo

13.6.2014
0
Aktívni račania idú meniť mestskú časť, aby sa im v nej lepšie žilo - nasaraca_mdd1
Páčil sa vám článok?

Ak chceme Raču meniť, musíme konať. V duchu tejto myšlienky sme sa zaktivizovali a založili občianske združenie Naša Rača, lebo občianskych aktivít v našej mestskej časti, ktoré pomôžu veci meniť k lepšiemu, nikdy nie je dosť. Najmä ak sú to aktivity, ktoré nezabúdajú na občanov, sú vytvárané pre nich a spolu s nimi.

Som Račianka a nie je mi jedno ako Rača vyzerá, ako funguje a čo sa v nej plánuje. Nie je mi ľahostajné, čo sa dozviem z miestnych novín. Už si nechcem viac klásť otázku, prečo som o tom ako občan Rače nevedela. Ja aj moji kolegovia z OZ Naša Rača chceme podporiť spolurozhodovanie občanov Rače o veciach verejných, lebo život sa nekončí len za dverami bytu či domu, ale každý z nás žije aj vo verejnom priestore. No a nesúhlasíme s tým, aby sa rozhodovalo o nás bez nás a za zatvorenými dverami.

Prečo som nahnevaná? Lebo viem, aké mám ako občan nielen povinnosti, ale aj práva, a som presvedčená o tom, že je lepšie byť na začiatku nahnevaná a konať, ako sa len pasívne prizerať a potom si vyčítať, prečo sme nič nepodnikli, keď sme ešte mohli. Dúfam, že to nevyznie ako fráza, ale OZ Naša Rača sme založili aj preto, že nám nie je jedno, kde a ako budú žiť naše deti a vnúčatá. Chceme, aby bola Rača miestom, kde sa deti rady hrajú, tínedžeri zmysluplne trávia voľný čas, mladí ľudia si zakladajú rodiny a seniori sa cítia bezpečne.

Hoci existujeme krátko, nezaháľali sme a pripravili sme pre Račanov niekoľko akcií. Prvou verejnou aktivitou bola akcia na Deň matiek 11. mája, kedy sme rozdávali našim mamám alebo starým mamám kvietok s poďakovaním. Bol to prvý kontakt s naším občianskym združením a zvedavých otázok mám bolo viac ako dosť. Zároveň sme však už v máji pripravovali Deň detí, ktorý bol 1. júna, takpovediac pod holým nebom. Stačilo len zariadiť počasie a namiešať skvelý kokteil účinkujúcich. Vyše 3000 návštevníkov je dostatočný dôkaz toho, že sme sa vybrali správnym smerom. Spievalo sa, tancovalo, súťažilo, cvičilo sa až do večera, keď konečne prišiel očakávaný Majk Spirit. Deň detí bol aj možnosťou stretnúť sa s Račanmi, ktorí sa chcú aktívne zapojiť do občianskych aktivít.

Zatiaľ poslednou akciou bola Tanečná zábava pre seniorov so speváčkou Gizkou Oňovou, ktorá bola 4. júna v Nemeckom kultúrnom dome, kde nám naši starší Račania ukázali, ako si treba užívať život vo vyššom veku.

Už teraz chystáme ďalšie akcie a projekty. Viac sa o nás dozviete na webstránke www.nasaraca.sk a píšte nám na info@nasaraca.sk.

Lucia Veselská, predsedníčka OZ Naša Rača


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?