V Rusovciach objavili rímsku cestu a oltár

13.5.2014
0
V rusovciach objavili rímsku cestu a oltár - rusovce_oltar
Páčil sa vám článok?

V Rusovciach na Kovácsovej ulici v záhrade rodinného domu, kde je plánovaná výstavba nových rodinných domov, objavili oltár a cestu, ktoré postavili ešte Rimania približne v 2. alebo 3. storočí nášho letopočtu.

Rusovce boli kedysi osídlené Rimanmi, ktorí v nich mali vojenský tábor Gerulatu. Okolo neho sa rozprestierala osada. Keďže sa má v pamiatkovej rezervácii v blízkosti Gerulaty stavať, plánovanej výstavbe predchádzal archeologický výskum.

Výskumníci zistili, že oltár je veľmi vzácny nielen vekom, ale aj polohou. Našli ho totiž tam, kde ho Rimania pôvodne umiestnili. V Gerulate sa doteraz našlo niekoľko malých oltárov, nie však na pôvodnom mieste, ale boli napríklad niekde zamurované a využité ako stavebný materiál. Oltár je venovaný Jupiterovi, čiže hlavnému božstvu.

Objavená cesta je tiež výnimočná. Je vidiecka, nedláždená a mala viesť k ďalším usadlostiam. Pri výskume našli aj rímske mince, keramiku, odevné ozdoby, kovania či spony.

Nálezy stavbu neohrozia, keďže sa nachádzajú asi dva metre pod zemou. Cestu zrejme zachovajú na pôvodnom mieste, oltár a ostatné nálezy prenesú.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?