Na Rímskych hrách budú v Rusovciach bojovať gladiátori

30.8.2013
0
Na rímskych hrách budú v rusovciach bojovať gladiátori - rimske_hry_2013
Páčil sa vám článok?

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) pripravuje vo svojom areáli Antickej Gerulaty v Rusovciach tradičné Rímske hry. Uskutočnia sa v sobotu 7. septembra 2013 od 14.00 do 18.00 h.

"Podujatie Rímske hry 2013 s 15-ročnou tradíciou prináša návštevníkovi pohľad do dejín starovekého Ríma," uviedla pre TASR Beáta Husová z MMB.

Program sa začne o 14. hodine špeciálnym výkladom pre deti, ktoré sa stanú certifikovanými odborníkmi na dejiny Gerulaty. Podmienkou je vyplnenie interaktívneho listu, s ktorým budú pracovať počas vlastnej prednášky. O hodinu neskôr sa záujemcovia môžu veľa dozvedieť na prednáške archeologičky Gerulaty Jaroslavy Schmidtovej. Vyvrcholením programu budú gladiátorské zápasy skupiny TOSTABUR o 16. hodine s komentovanými vstupmi.

Na podujatí nebude chýbať ani určovanie potravín tzv. Rímske chute a prednášky o rímskych zbraniach. Návštevníci sa môžu zapojiť do výcviku legionárov, vyskúšať vrhanie oštepom, legionársku trúbu, naučiť čítať rímske citácie i počítať ako dávni Rimania. Budú tam hry pre deti a dospelých i súťaže rodinných tímov.

V Gerulate je výstava o možných podobách tohto areálu s okolím, kde je plánovaná rozsiahla rekonštrukcia. Za týmto účelom bola vypísaná urbanisticko-architektonická súťaž na vytvorenie atraktívneho, komfortného a viacúčelového prostredia pre návštevníkov i pracovníkov MMB. Nová podoba areálu má zároveň na vysokej úrovni prezentovať unikátnu archeologickú zbierku, pretože Gerulata sa pripravuje na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

(TASR)

Páčil sa vám článok?