Vláda o návrhu financovania obnovy kaštieľa v Rusovciach

10.4.2013
0
Vláda o návrhu financovania obnovy kaštieľa v rusovciach - rusovce_kastiel
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo financií predloží v krátkom čase návrh financovania rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach. Úrad vlády rokuje s hlavným architektom o cene aktualizácie celého projektu. Po obnove kaštieľa a priľahlého areálu sa sprístupní verejnosti. Využívať sa má aj na reprezentačné účely, a to nielen počas predsedníctva Slovenska v EÚ v druhej polovici roku 2016, ale aj po tomto termíne.

Zmienka o tomto projekte sa aktuálne dostala do analýzy výdavkov na predsedníctvo, o ktorom v stredu 3. apríla 2013 rokovala vláda. Úrad vlády v analýze žiadal zdôrazniť osobitnú pozornosť, ktorá sa má venovať príprave a zabezpečeniu rekonštrukcie kaštieľa. Náklady s tým súvisiace sa však neodrazia v celkových výdavkoch na predsedníctvo, keďže objekt sa bude využívať aj po roku 2016.

Zámer zrenovovať túto národnú kultúrnu pamiatku kabinet odobril ešte 1. augusta minulého roka. Predpokladalo sa, že práce na kaštieli, parku, čeľadníku a interiérovom vybavení by sa mohli kompletne dokončiť v priebehu štyroch rokov. Suma spolu s projekčnými a prieskumnými prácami sa odhadla na približne 39,6 milióna eur.

Ministerstvo financií malo predložiť do 15. októbra návrh na zabezpečenie financovania. Neskôr sa tento termín predĺžil do konca novembra. Avšak pre očakávané nižšie príjmy a potrebu hľadať ďalšie opatrenia na zníženie deficitu verejných financií tak nakoniec neurobilo.

Tento areál účelového zariadenia, ktorý je v správe ÚV SR, pozostáva z neogotického kaštieľa, čeľadníka, vrátnice, vodojemu a anglického parku s rozlohou okolo 13,2 ha. Objekt sa 23 rokov nevyužíva pre neukončenie jeho komplexnej rekonštrukcie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?