Čunovská Danubiana rozšíri svoje priestory

19.3.2013
0
Čunovská danubiana rozšíri svoje priestory - danubiana_vecer
Páčil sa vám článok?

Múzeum moderného umenia Danubiana v bratislavskom Čunove obohatí svoje priestory o ďalšie umelecké pavilóny. Do novej časti múzea sa budú môcť návštevníci pozrieť v júni 2014.

Idea rozšírenia múzea vznikla už v septembri 2008. "Z iniciatívy zakladateľa múzea Gerarda Meulensteena sa projekt rozšírenia Danubiany stal predmetom semestrálnych prác poslucháčov architektúry z Technickej Univerzity Eindhoven a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave," uviedol vedúci architekt nového projektu Ján Kukuľa.

Študentské návrhy sa najskôr prezentovali na spoločnom holandsko-slovenskom workshope v roku 2009. Na základe vybraných prác sa na seminári určili aj dve koncepcie architektonického riešenia. "Konečnú podporu napokon získal koncept, ktorý vychádzal z myšlienky, aby nové priestory nadväzovali na seba tak, že ich bude zjednocovať strecha a zachová sa tiež dominantnosť pôvodnej budovy," vysvetlil Kukuľa a dodal, že táto koncepcia si vyžiada minimálne zásahy do pôvodnej stavby, ktorú bude možné využívať aj počas realizácie nových pavilónov. Tie budú metaforou vody a všadeprítomnej rieky. "Voľne usporiadané výstavné pavilóny evokujú premenlivú krajinu riečneho dna – štrk, balvany, vraky, vegetáciu a svojou rôznorodosťou umožňujú široké možnosti prezentácie umeleckých diel podľa typu vystavovaných artefaktov a kurátorských konceptov," prezradil Kukuľa.

Menšie sály s intímnou atmosférou sa podľa jeho slov budú striedať s otvorenými flexibilnými priestormi, pričom priechody medzi uzatvorenými priestormi ponúkajú pohľad na vodnú hladinu alebo sochársky park. "Takéto zmeny priestorov umožnia návštevníkom vychutnať si vystavené umelecké diela i krásu okolia vždy nanovo," uviedol Kukuľa.

Súčasťou nových zásahov bude aj zveľadenie parkovacích plôch, rozšírenie artshopu a vybudovanie novej kaviarne. Podľa Kukuľu sa tiež uvažuje o vybudovaní plávajúcej vyhliadkovej terasy plniacej aj funkciu pontónu na kotvenie lodí privážajúcich návštevníkov z bratislavského osobného prístavu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?