Spojená škola na Tilgnerovej otvorí bilingválne gymnázium

19.3.2013
0
Spojená škola na tilgnerovej otvorí bilingválne gymnázium - tilgnerka
Páčil sa vám článok?

Spojená škola na Tilgnerovej ulici otvorí od školského roka 2013/2014 slovensko–anglické bilingválne gymnázium. Študentov by malo profilovať najmä k prírodovedným predmetom, pričom bude klásť dôraz na maximálne využitie praktických postupov pri vyučovaní. Do prvej triedy bilingválneho gymnázia prijmú 26 študentov.

"V projekte bilingválneho gymnázia chceme spojiť naše skúsenosti s vyučovaním angličtiny i snahu zamerať sa vo vzdelávaní na prírodovedné predmety, teda na oblasti, ktoré poskytujú najväčšie možnosti uplatnenia," uviedla pre TASR riaditeľka Spojenej školy Alena Turčanová.

Zámerom bilingválneho gymnázia nie je iba vyučovanie predmetov v cudzom jazyku. "Budeme vyučovať v angličtine i slovenčine, pretože chceme, aby deti mali terminológiu zvládnutú v oboch jazykoch, teda aj v slovenčine," informovala Turčanová.

Základné predmety ako je napríklad fyzika, biológia či chémia sa budú vyučovať v slovenskom jazyku. V angličtine sa bude vyučovať interdisciplinárny predmet, ktorý v rámci svojich tém a úloh spojí poznatky jednotlivých vied. "Toto vyučovanie budeme realizovať v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou (PriF UK) a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky (FMFI UK) Univerzity Komenského v Bratislave, ktoré nám poskytnú svoje odborné učebne," uviedla Turčanová a dodala, že práve praktické získavanie poznatkov prostredníctvom bádania, pokusov i prezentácií projektov bude dominovať nad memorovaním teoretických poznatkov. Podľa Turčanovej bude pre študentov gymnázia benefitom aj priama skúsenosť s vysokoškolským prostredím. "Chceme ich aj v tomto smere motivovať a pripravovať na budúcnosť," uviedla Turčanová.

Interdisciplinárny predmet sa bude vyučovať aj v oblasti humanitných vied. V tomto prípade zahrnie poznatky z dejepisu, občianskej náuky, práva či politológie. "Oba predmety budú povinné, pri maturitách sa povinnosť obmedzí len na jeden z nich, podľa výberu študenta," prezradila Turčanová.

V rámci projektu bilingválneho gymnázia sa Spojená škola na Tilgnerovej ulici uchádza o dotácie z európskych fondov v rámci výzvy Operačného programu Bratislavský kraj. Miestne zastupiteľstvo v Karlovej Vsi na svojom zasadaní v utorok 12. marca schválilo žiadosť, na základe ktorej prevezme mestská časť povinnosť spolufinancovať projekt vo výške piatich percent.

(TASR)

Páčil sa vám článok?