V Bratislave vystúpi legendárna poľská skupina SBB

4.2.2013
0
V bratislave vystúpi poľská legendárna skupina sbb - sbb_skupina
Páčil sa vám článok?

Bratislavský klub MMC zažije čoskoro dokonalú zmes jazzu, rocku a blues. Už 25. februára 2013 sa na jeho koncertnom pódiu predstaví poľská legendárna skupina SBB. Slovenskí fanúšikovia sa tak môžu presvedčiť, či skupina zostala verná pôvodnému významu skratky SBB - Hľadaj, búraj a stavaj.

Čo v histórii slovenskej hudobnej scény znamená Collegium musicum, to v susednom Poľsku predstavuje skupina SBB. Teda nefalšovanú legendu progresívnej hudby a absolútnu špičku. Trio Józef Skrzek, Apostolis Anthimos a Jerzy Piotrowski pôvodne hralo ako sprievodná skupina. V roku 1974 sa osamostatnilo a pod názvom SBB nahralo svoj eponymický debutový album. SBB sa onedlho stalo najpopulárnejším hudobným telesom v Poľsku a lukratívnym vývozným artiklom. „Hrali sme niekoľkokrát aj na Slovensku. Už sa tešíme na vaše publikum, je veľmi spontánne a energické,“ uviedol pre médiá člen kapely Józef Skrzek.

Po sérii úspešných albumov a ešte úspešnejších koncertných turné v Poľsku i po celej Európe si skupina v roku 1980 dala na dve desaťročia pauzu. Comeback SBB sa začal v roku 2000, keď k ústrednej dvojici Skrzek-Anthimos pribudol bubeník Paul Wertico. Od tej chvíle SBB nepretržito pôsobí na poľských i svetových pódiách a pravidelne nahráva nové albumy. V minulom roku sa na trhu objavil nový štúdiový album nazvaný SBB. V štúdiu si kapela vystačila ako duo, na koncertoch ju za bicou súpravou dopĺňa dlhoročný spolupracovník Ireneusz Glyk.

„Nepochybujem o tom, že koncert bude podobne silný zážitok ako v roku 1976, keď SBB hralo v Bratislave po prvý raz. Svojou energiou, nasadením a hráčskou bravúrnosťou takmer zbúrali estrádnu halu PKO,“ zaspomínal organizátor koncertu Pavol Maruščák.

(TASR)

Páčil sa vám článok?