Proces blahorečenia Titusa Zemana opäť pokročil

7.12.2012
0
Proces blahorečenia titusa zemana opäť pokročil - Zeman titus
Páčil sa vám článok?

Verejné záverečné zasadnutie Arcibiskupského Tribunálu procesu blahorečenia Božieho služobníka saleziána Titusa Zemana sa uskutočnilo v piatok popoludní v aule Cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Úsilie slovenských saleziánov a veriacich o blahorečenie dona Titusa Zemana zaznamenala ďalší výrazný úspech v predpísanom procese. Po necelej trojročnej práci sa všetky zozbierané materiály - svedectvá, archívne údaje, historické správy a lekárske posudky - po dnešnom zasadnutí posielajú do Vatikánu na Kongregáciu pre kauzy svätých. Kompetentní preveria ich úplnosť a pripravia súhrnnú správu o celom prípade. Definitívne slovo bude mať samotný pápež.

Po záverečnom zasadnutí Tribunálu sa o 17.00 h v Katedrále sv. Martina konala ďakovná sv. omša, ktorej predsedal bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Titus Zeman sa narodil v Bratislave - Vajnoroch takmer pred sto rokmi - 4. januára 1915. Ako 25-ročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Počas 2. svetovej vojny ukrýval židovského spoluobčana a v začiatkoch komunistickej totality prevádzal mladých saleziánov do Rakúska. Pri treťom pokuse ho zatkli, následne vypočúvali a mučili a bol odsúdený na 25 rokov väzenia. V roku 1969, necelých päť rokov po podmienečnom prepustení, zomrel na následky mučenia a väznenia v Bratislave.

Veriaci si uctievajú svojich patrónov alebo obľúbených svätých, prosia ich o príhovor u Boha. Don Titus Zeman je pre mnohých príkladom vo vynaliezavosti a vytrvalosti na ceste za svojím povolaním.

(TASR)

Páčil sa vám článok?