V Bratislave sa začína festival experimentálnej hudby NEXT

6.12.2012
0
V bratislave sa začína festival experimentálnej hudby next - Next2012
Páčil sa vám článok?

V priestoroch súčasnej kultúry A4 sa dnes začína 13. ročník festivalu experimentálnej hudby NEXT (6.-8.12). Počas troch dní, plných inovatívnej elektroniky, radikálnych melódií, živelných improvizácií a originálnych hudobných techník, predstaví novátorské osobnosti svetovej hudobnej scény bez žánrových obmedzení.

V Bratislave sa predstavia experimentátori z Veľkej Británie, Francúzska, Holandska, Nórska, USA, Maďarska. Chýbať nebudú ani slovenské premiéry.

Program prvého festivalového dňa sa venuje najmä maďarskej progresívnej scéne. "Rozhodli sme sa predstaviť to najzaujímavejšie z nastupujúcej generácie našich južných susedov," uviedol pre médiá dramaturg festivalu Slávo Krekovič.

Organizátori pozvali na NEXT v spolupráci s budapeštianskym festivalom Ultrahnag mladých hudobníkov, ktorí majú ambície posúvať myslenie o súčasnej hudbe. "Spomedzi nich vyniká bubeník Balász Pándi. Nahrával a spolupracoval s mnohými umelcami zvučných mien od New Yorku až po Tokio, napríklad s breakcoreovým Venetian Snares, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, s japonským umelcom Merzbowom," priblížil Krekovič maďarského bubeníka, ktorý na festivale po prvý raz uvedie svoj sólový set.

Štvrtkový večer uzavrie vystúpenie zostavy improvizátorov, ktorá sa dala dokopy po prvý raz kvôli tohtoročnému NEXTu. Jeho návštevníkom sa predstaví francúzska klarinetistka a vokálna virtuózka Isabelle Duthoit, rakúsky trubkár Franz Hautzinger, holandský akustický basgitarista Luc Ex (bývalý člen The Ex) a free-jazzový trombónový veterán Johannes Bauer z Nemecka.

Podľa organizátorov festivalu medzi jeho najväčšie hviezdy patrí americká speváčka, poetka, improvizátorka, skladateľka Shelley Hirsch, ktorá na Slovensko pricestuje so švajčiarskym gramofónovým virtuózom Joke Lanzom, ale aj nórsky ambientný elektronik Espen Sommer Eide.

V premiére uvedú nové projekty spolu so zahraničnými kolegami domáci hudobníci. Saxofonista Alexandre Platzner si zahrá po boku renomovaného newyorského skladateľa, kontrabasistu Georga Cremaschiho, hráč na elektroniku Daniel Kordík vytvorí duo spolu s britským trombonistom Edom Lucasom.

Tohtoročný NEXT sa koná v nových priestoroch centra súčasnej kultúry A4 v budove YMCA na Karpatskej ulici 2.

(TASR)

Páčil sa vám článok?