V Umelke je výstavný umelecký projekt Podunajskej stratégie

28.11.2012
0
V umelke je výstavný umelecký projekt podunajskej stratégie - Clovek a rieka
Páčil sa vám článok?

Putovnú výstavu "Človek a rieka/Der Mensch. Der Fluss" od 18 umelcov z ôsmich krajín, ktoré spája Dunaj, dnes sprístupnili v Galérii Slovenskej výtvarnej únie (SVÚ). Uskutočňuje sa v rámci projektu Podunajskej stratégie a predstavuje kultúrnu spoluprácu rôznych krajín.

"Keď som bola dieťa snívala som o cestovaní. Teraz prezentujem túto výstavu v rôznych krajinách. Toto je už jej siedma zastávka," povedala na vernisáži vedúca projektu Swantje Volkmann, ktorá v mladosti žila v Nemeckej demokratickej republike.

Koncept výtvarného projektu spája symbiózu zobrazovacieho umenia s históriou a mýtami z povodia Dunaja. Snaží sa prekonať bežné aj ideologické rozdielnosti a navzájom prepojiť i geograficky vzdialenejšie krajiny, spojiť rozdielne kultúry. Umelcov z krajín od prameňa rieky po jej vyústenie vyzvali, aby vytvorili, zvečnili svoj pohľad na Dunaj formou dvojrozmerného obrazu.

Expozícia prezentuje rôzne podoby súčasného výtvarného umenia. Dominuje maľba, ale sú tam aj koláže, asambláže, digitálne printy či diela vytvorené kombinovanou technikou. Je tam abstraktná, figuratívna i pop-artová tvorba, samozrejme nechýba prírodná tematika. Na výstave sú zastúpené diela štyroch výtvarníkov z Nemecka a po dvoch z Rakúska, Slovenska, Maďarska, Chorvátska, Srbska, Bulharska a Rumunska.

Slovenský kurátor Roman Popelár vybral dvoch maliarov, ktorých obrazy od októbra 2011 putujú po Európe. Jozef Srna sa prezentuje dielom Slnečná krajina na Dunaji. Veľkoplošný obraz s rozmermi 1,9x2,5 metra zachytáva východ slnka nad horizontom na pomedzí Rakúska a Slovenska. Miesto, ktoré vyše 40 rokov tvorilo hranicu medzi západným a východným svetom politiky a ideológie. Pavol Stručka namaľoval dva obrazy Horizont v hmle a Ranná hmla, ktoré znázorňujú Podunajskú nížinu v ponurej atmosfére.

Výstava potrvá do 13. decembra. Z Bratislavy pôjde do rakúskeho St. Pöltenu. Výnimočne mimo dunajskej krajiny ju v marci uvidia v belgickej metropole Brusel a v lete 2013 ukončí svoju púť v nemeckých mestách Ingolstadt a Ulm.

(TASR)

Páčil sa vám článok?