Pocta opernej speváčke Anne Hrušovskej

25.11.2012
0
Pocta opernej speváčke anne hrušovskej - Hrusovska anna
Páčil sa vám článok?

Cirkevné konzervatórium pozýva na slávnostný koncert Hommage á Anna Hrušovská pri príležitosti 100. výročia narodenia tejto významnej slovenskej opernej speváčky a pedagogičky.

Anna Hrušovská bola prvou slovenskou koloratúrnou speváčkou, vynikajúcou interpretkou diel W. A. Mozarta. Začínala vo Viedni, neskôr spievala v Grazi a v rokoch 1936-1937 a 1945-1963 bola sólistkou Opery SND v Bratislave.

Presvedčená Bratislavčanka pochádzala z významnej rodiny intelektuálov a umelcov. Profesorka Hrušovská vychovala mnohých vynikajúcich spevákov - svetovú hviezdu Luciu Poppovú, ale aj Magdalénu Hajóssyovú, Evu Blahovú, Ľubu Baricovú, Julia Migenes, Graziellu Sciuti či Petra O'Briena. Jej študentky Vlasta Hudecová, Zlatica Livorová, Alžbeta Bukoveczká a Eva Blahová pokračujú v jej metodických postupoch a rozvíjajú tak slovenskú vokálnu školu. Jej metodiku výučby spevu od roku 1992 uplatňujú aj pedagógovia speváckeho odboru Cirkevného konzervatória v Bratislave, ktorý nesie jej meno.

Koncert bude v pondelok 26. novembra 2012 o 19.00 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Účinkovať budú žiaci a absolventi Cirkevného konzervatória Pavol Bršlík, Martina Masaryková, Matúš Tomko, Lenka Kotrbová a ďalší, ako aj kresťanský komorný orchester ZOE pod vedením Alana Vizváryho.

(dok)

Páčil sa vám článok?