Vodári vystavia dobové fotografie v Karlovej Vsi

2.10.2012
0
Vodári vystavia dobové fotografie v karlovej vsi - Vodaren stara
Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok 4. októbra 2012 bude vernisáž výstavy dobových fotografií Karlovej Vsi a Bratislavy nazvanej "Karlovešťan František Silavecký, bratislavský fotograf" v priestoroch Vodárenského múzea BVS, a.s., na Devínskej ceste 1.

Výstava vznikla zo spolupráce Karlovešťana Ing. Matúša Šrámka, občianskeho združenia Pre Karlovu Ves a Dlhé diely a Bratislavského vodárenského múzea BVS, a.s. Fotografie zachytávajú atmosféru a dokumentujú starú Karlovu Ves a Bratislavu. Jedinečné pohľady do minulosti sú zachytené fotoaparátom Karlovešťana Františka Silaveckého, ktorý od konca 30-tych do začiatku 50-tych rokov dokumentoval vtedajšie mesto. Výstava bude pre verejnosť otvorená denne od 10:00 do 18:00 hodiny a potrvá do 30. novembra 2012.

  • Organizátor výstavy: OZ Pre Karlovu Ves a Dlhé diely
  • Partner výstavy: Vodárenské múzeum BVS, a.s.
  • Autor výberu: Ing. Matúš Šrámek, inštalácia Melita Gajdúšková

 

Karlovešťan František Silavecký, bratislavský fotograf

Narodil sa dňa 7. 4. 1905 v Borskom Svätom Petri, ktorý je dnes súčasťou Borského Mikuláša, v okrese Senica. V Karlovej Vsi žil od roku 1945 až do smrti v roku 1975. Ako uvádza vo svojom pracovnom životopise, základy fotografovania si osvojil u fotografa M. Kohna v Šaštíne. Ďalšie znalosti získaval u bratislavského mestského fotografa Jozefa Hofera, respektíve vo firme Friedl a v spolupráci na školských prácach Jána Ladvenicu, žiaka profesora Kožehubu. Po skončení základnej vojenskej služby v roku 1929 sa zamestnal vo Vedeckých ústavoch mesta Bratislavy. Po ich zrušení zostal pracovať na Národnom výbore mesta Bratislavy. Neskôr na Odbore kultúry ÚNV v Bratislave, ako reprodukčný, štatistický a reportážny fotograf, ktorý viedol aj fotoarchív.

Na fotografiách zachytil mnohé sugestívne, ale aj dnes už neexistujúce miesta starej Bratislavy. Významnú dokumentačnú hodnotu majú jeho snímky zaznamenávajúce premenu západnej časti mesta, výstavbu novej cesty a trasy električiek do Karlovej Vsi. Obyvateľom dnešnej mestskej časti Karlova Ves jeho fotografie umožňujú spoznať podobu tejto dedinky pred jej zbúraním. Fotografie Františka Silaveckého ilustrovali knižku s názvom Bratislava, ktorú vydala Kultúrna sekcia NV mesta Bratislavy v roku 1946. Po jeho záberoch doteraz siahajú mnohí autori článkov a publikácií o Bratislave.

(bvs)

Páčil sa vám článok?