V Primaciálnom paláci možno spoznať minulosť Apolky

8.5.2012
0
V primaciálnom paláci možno spoznať minulosť apolky - Apollo3
Páčil sa vám článok?

Výročie ukončenia druhej svetovej vojny pripomína výstava s názvom Bombardovanie Apolky. Sprístupnili ju v utorok 8. mája 2012 o 13.30 h v Justiho sieni bratislavského Primaciálneho paláca.

Verejnosť ma po prvý raz možnosť pozrieť si fotografie rafinérie Apollo z celého jej vývinu – od zakladacej listiny až po tragický jún 1944, keď bombardovanie zničilo jej 80 percent a pripravilo o život 74 zamestnancov. Vyše 60 čiernobielych dobových záberov je z archívu Informačných a dokumentačných služieb Slovnaft, a.s., pričom väčšina z nich nebola nikdy zverejnená. Medzi nimi je aj unikátna dobová plnofarebná fotografia horiacej rafinérie.

"Návštevníci si tiež môžu pozrieť knihu Das Erdöl, seine Physik, Chemie, Geologie, Technologie und sein Wirtschaftsbetrieb, ktorá patrila medzi najlepšie odborné publikácie tých čias. Po vyhlásení poplachu ju vzal vtedajší riaditeľ Apolla so sebou do krytu a zachránil ju pred zničením," uviedla pre TASR Hana Kukučková zo Slovnaftu.

Výstava bude otvorená denne od 10. do 17. hodiny a potrvá do nedele 13. mája. Po jej skončení výber veľkoformátových archívnych fotografií sprístupnia v moderných priestoroch pripravovanej novej Refinery Gallery vo Vlčom hrdle, pri areáli rafinérie Slovnaft.

(TASR)

Páčil sa vám článok?