Tradičné hody v Rači prilákali stovky návštevníkov

6.5.2012
0
Tradičné hody v rači prilákali stovky návštevníkov - Raca hody1
Páčil sa vám článok?

Počas prvého májového víkendu sa račianske ulice opäť zaplnili ľuďmi, stánkami, remeselníkmi a mnohými atrakciami. Opäť totiž nastal v tejto bratislavskej mestskej časti čas tradičných hodových slávností. Po minuloročnom jednodňovom hodovaní sa môžu návštevníci tešiť na dva dni so zaujímavým programom.

Hody sa slávnostne začali v sobotu popoludní pred Nemeckým kultúrnym domom. Pre Račanov a početných návštevníkov z celého hlavného mesta sú nielen tradičnou, ale aj významnou spoločenskou udalosťou, ktorej počiatky sa tradujú od roku 1844, keď bol farský kostol na Alstrovej ulici zasvätený apoštolom Filipovi a Jakubovi. "Pre šikovné račianske gazdinky sme pripravili súťaž o najlepší hodový koláč. Víťaz bol ocenený rádom Račianskej varešky. Ďalšia súťaž je o najkrajšie upravenú predzáhradku alebo vyzdobené okno," uviedol starosta Rače Peter Pilinský. Račiansku varešku získali Marta Šubíková za kysnutý jablkový koláč, Mária Molčanová za najlepší zákusok a Katarína Benkovičová za svoju receptúru parížskej rolády.

Centrom diania hodov je Nemecký kultúrny dom a Obecný dom. Atrakciami sú zaplnené ulice Barónka, Alstrova, Jurkovičova, Detvianska a Rustaveliho. Pri pódiu na Námestí A. Hlinku si prišli na svoje najmä mladšie generácie. Postupne sa tu predstavia súbory Janko Hraško, Dúhový autobus, hudobné skupiny Vetroplach, Smola a Hrušky. Pred Nemeckým kultúrnym domom sa vystrieda dychová a ľudová hudba s hudobno-zábavnými programami. Občerstvenie v početných stánkoch je sústredené najmä na Alstrovej a Detvianskej ulici. Tiež na Jurkovičovej ulici, kde prebieha aj degustácia vín členov Račianskeho vinohradníckeho spolku.

Návštevníci Rače musia rátať aj s určitými dopravnými obmedzeniami najmä v centre mestskej časti. Obchádzkové trasy sú vyznačené prenosným dopravným značením.

(TASR)

Páčil sa vám článok?