Cez víkend budú Račania hodovať

2.5.2012
0
Cez víkend budú račania hodovať - Racianske hody
Páčil sa vám článok?

Prvý májový víkend 5. a 6. mája 2012 budú v Rači pred Nemeckým kultúrnym domom a na Námestí A. Hlinku tradičné Račianske hody. Na dvoch pódiách sa budú striedať dychovky, ľudová hudba, zábavné programy, aj detské pásma a predstavenia.

Račianske hody sa každoročne konajú v prvý májový víkend na počesť zasvätenia Farského kostola jeho patrónom - sv. Filipovi a Jakubovi. Tradujú sa od mája 1844. Odvtedy sa o Račanoch vtipne hovorí, že majú nielen Jakuba, ale aj Filipa.

Račianske hody sa tradične začínajú „hodovým budíčkom", keď dychovka Račianka v sobotu ráno o 8.00 zobudí starostu Rače vyhrávaním pod jeho oknami. Oficiálny program otvorí slávnostná rímsko-katolícka sv. omša, na ktorú nadviaže program pred Nemeckým kultúrnym domom. Na slávnostnom otvorení nikdy nechýbajú tradičné hodové „holé" koláče z dielne račianskych kuchárok upečené podľa starej račianskej receptúry.

Program bude na dvoch pódiách - pred Nemeckým kultúrnym domom a na Námestí Andreja Hlinku. Na svoje si prídu nie len domáci, ale aj turisti, ktorí okrem rozvoniavajúcich stánkov s občerstvením na každom kroku nájdu aj stánky plné rôznych dobrôt, gurmánskych špecialít, dobrého račianskeho vínka, ľudovo-umeleckých predmetov či výrobkov z prútia, dreva, alebo kože. Oživením hodových slávností je nová súťaž „o najlepší hodový koláč, na ktorej sa račianske gazdinky predvádzajú so svojim umením v pečení.

Hody sa slávnostne začnú v sobotu 5. mája 2012 o 14.00 h pred Nemeckým kultúrnym domom.

(deb)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?