Bibiana otvára charitatívnu výstavu Z ruky do ruky

28.3.2012
0
Bibiana otvára charitatívnu výstavu z ruky do ruky - Bibiana
Páčil sa vám článok?

ernisáž charitatívnej výstavy Z ruky do ruky sa uskutočnila v stredu popoludní v bratislavskej Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti. Ide o medzinárodný projekt prezentujúci pohľad rôznych umelcov na tragické udalosti v japonskej Fukušime v marci 2011.

Cieľom výstavy je získanie finančných prostriedkov pre deti trpiace ekologickou haváriou v tomto meste. Slovenská pošta prostredníctvom Poštového múzea je spoluorganizátorom výstavy.

Autorkou koncepcie prehliadky a hlavnou koordinátorkou projektu je japonská výtvarníčka žijúca na Slovensku Nana Furiya, ktorá je manželkou známeho slovenského ilustrátora kníh pre deti Petra Uchnára. Putovný výstavný projekt, na ktorom sa zúčastnilo 56 japonských, slovenských, belgických, holandských a talianskych umelcov, bol slávnostne otvorený 20. marca v Museo Civico Medievale v talianskej Bologni počas Medzinárodného veľtrhu kníh. Výstava mala veľký úspech nielen medzi organizátormi veľtrhu, ale aj návštevníkmi knižného festivalu, ktorý v priebehu týždňa navštívilo 100.000 ľudí z celého sveta. Počas výstavy prejavilo záujem o jej reinštaláciu viacero galeristov z Nemecka a Japonska a za necelý týždeň sa podarilo predať takmer tretinu vystavených diel.

Bratislavská repríza výstavy, ktorá sa koná pod záštitou Akira Takamatsu, veľvyslanca Japonska v Slovenskej republike, bude v Bibiane otvorená do 28. apríla. Vystavených je 120 diel, ktoré sú predajné a výťažok poputuje do Japonska na podporu detí postihnutých touto ekologickou haváriou.

Mohutné zemetrasenie postihlo Japonsko 11. marca minulého roku. "Od rána som bola pripútaná k internetu, chcela som získať informácie z Japonska, ktoré potom prichádzali každý deň. Po pár dňoch sme prišli s myšlienkou niečo urobiť, v tom období bolo v Japonsku niekoľko charitatívnych výstav ilustrácií. Ale maliar a ilustrátor má vytvoriť kvalitné obrazy, ktoré môže vystaviť. Najprv vystaviť a potom predať," povedala pre TASR na dnešnom stretnutí v Bibiane japonská výtvarníčka Nana Furiya.

"Nemohol som ju nepodporiť v takej zaujímavej myšlienke, pomáhal som s oslovením slovenských výtvarníkov a organizovaním projektu. My ilustrátorov nemáme až tak veľa, keď sme oslovili štrnástich, všetci prijali účasť na výstave, čomu sme boli veľmi radi. Celú výstavu sme pripravovali doma na Slovensku," dodal manžel japonskej výtvarníčky Peter Uchnár, ktorý je tiež výtvarník. Obaja pôsobia v Pezinku.

"Slovenská pošta ako vydavateľ poštových známok vydáva každé dva roky poštovú známku venovanú Bienále ilustrácií Bratislava. Obidvaja autori koncepcie tohto projektu Nana Furiya a Peter Uchnár, sú naši čo sa týka výtvarných návrhov poštových známok, tak sa nám zdalo byť vhodné, aby sme pomohli pri realizácii tohto výnimočného medzinárodného projektu, lebo skoordinovať 56 výtvarníkov od Japonska po Belgicko je pomerne náročné," doplnil pre TASR Martin Vančo, vedúci Poštového múzea a zároveň kurátor výstavy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?