Markus Prachensky má výstavu v čunovskej Danubiane

23.3.2012
0
Markus prachensky má výstavu v čunovskej danubiane - Prachensky
Páčil sa vám článok?

Súbornú výstavu z celoživotnej tvorby rakúskeho výtvarníka Markusa Prachenského pripravilo bratislavské múzeum Danubiana. Výstavu jeho diel otvoria vernisážou v sobotu 24. marca 2012 o 15.00 h.

"Je to jedna z najvýraznejších osobností rakúskej výtvarnej scény druhej polovice 20. storočia. Výstava pod názvom Hommage a Markus Prachensky sa uskutoční pri príležitosti nedožitých 80. narodenín autora," uviedol dnes pre TASR riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič.

Podľa kurátorky výstavy Evy Trojanovej Prachensky chápal maľbu ako aktívny proces a otvorený formový systém. Svoj abstraktný expresívny výtvarný jazyk rozvíjal vo vzácnej vnútornej jednote od roku 1956. Jeho životnou farbou sa stala červená na čiernom, bielom alebo sivom podklade. Maliarske gesto inšpirované aj východnou kaligrafiou vytvára v jeho tvorbe zdanlivo organizovaný systém vertikál a horizontál. Podnety čerpal najmä v architektonických formách a krajinách, ktoré spoznával na svojich početných cestách (Taliansko, Egypt, Kalifornia, Mexiko, Bali). Podľa miesta, kde sa nachádzal, pomenúval abstraktné maliarske cykly (Etruria meridionale, Bali trumpet, Luxor swing). "Nešlo však o vizuálnu spomienku, ale o mentálne prepojenie obrazu a miesta. Jeho tvorba sa stala súčasťou medzinárodného výtvarného jazyka informelu," hodnotí Trojanová.

Markus Prachensky sa narodil v Innsbrucku (1932). Jeho otec Wilhelm Nicolaus Prachensky, syn sadzača česko-poľského pôvodu, bol architekt a maliar. Po maturite v rodnom meste sa Markus presťahoval do Viedne za účelom študovania architektúry na Akadémii výtvarného umenia. Absolvoval ju v roku 1956. Umelec často cestoval po rôznych krajinách, bol aj na dlhšom pobyte v USA (1967-1970). Na spomínanej viedenskej akadémii pôsobil ako profesor v období 1983-2000. Spolkový prezident Heinz Fischer mu udelil Veľkú Zlatú čestnú medailu za zásluhy o Rakúsku republiku (2007). Od roku 1955 sa Prachensky zúčastnil desiatok významných prezentácií umenia v rôznych krajinách sveta. Zomrel 15. júna 2011 vo Viedni.

Spoluorganizátorom výstavného projektu v Danubiane je Galeria Ulysses vo Viedni. Okrem obrazov Prachenského na poschodí múzea sú na prízemí aj diela viacerých známych slovenských výtvarníkov. "Práce na jeho poctu vytvorili Vladimír Popovič, Peter Pollág, Ján Kelemen, Viktor Frešo, Ján Hlavatý, Michal Varholík, Marek Ormandík, Dan Meluzin a ďalší," dodal Polakovič. Výstava potrvá do 17. júna 2012.

(TASR)

Páčil sa vám článok?