Gerulatu asi zapíšu do zoznamu UNESCO v roku 2014

21.3.2012
0
Páčil sa vám článok?

O tom, či rímsky vojenský tábor Gerulata zapíšu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, by sa malo rozhodnúť v júni 2014. Bratislavská mestská časť Rusovce práve čaká na schválenie dotácie z Ministerstva kultúry SR, aby mohla vypracovať územný plán zóny.

"Pripravujeme výberové konanie na urbanistov, ktorí ho vyhotovia. Plán je totiž podmienkou zapísania do zoznamu," povedal pre TASR starosta mestskej časti Dušan Antoš. Územný plán zóny bude jasne definovať územné plánovanie so všetkými limitmi, jeho odhadovaná cena môže dosiahnuť približne 40.000 eur.

Slovenská republika navrhuje Gerulatu zapísať do zoznamu UNESCO v rozsahu, v akom je dnes vyhlásená národná kultúrna pamiatka (NKP), teda v hraniciach sprístupnej expozície Múzea mesta Bratislava. Väčšia časť tábora je však skrytá pod zemou na okolitých parcelách. "Vždy sa hovorí aj o tom, že rímsky tábor bol rozsiahlejší. Ľudia majú obavy, že ak sa územie NKP v budúcnosti rozšíri, budú mať obmedzené vlastníctvo pozemkov," dodal starosta. Nálezy, ukryté pod zemou, môžu mať vyššiu hodnotu než tie, ktoré sú už sprístupnené. Rozšírenie územia NKP však nie je podmienkou zápisu.
Mestská časť zatiaľ zorganizovala dve stretnutia s obyvateľmi. Sprísnenie podmienok by znamenalo, že na území nebudú môcť vznikať nové stavby, ktoré by pamiatky poškodili alebo k nim zamedzili prístup. "Pri stavebnej činnosti sa kopú základy, chodia bagre, ničia teda to, čo je pod zemou. Keď tam však už stojí dom, nič sa nedeje," vysvetlil Antoš. Obmedzené nebude ani využívanie pozemku na záhradky.

Starosta si myslí, že štát alebo mestská časť s mestom by v takom prípade mala pozemky zamieňať. "Niektorí obyvatelia súhlasili, ale tí, ktorí majú pozemok situovaný lukratívnejšie, protestujú," dodal s tým, že problém sa môže týkať približne 50 ľudí.

Priestor, na ktorom je umiestnená expozícia múzea a ktorý bude zapísaný do UNESCO, je vo vlastníctve mesta. "Nesiahame nikomu na jeho majetok, ale uvedomujeme si, že ten priestor je cenný," povedal pre TASR primátor Milan Ftáčnik. "Raz, keď sa ukáže, že je možné pokračovať, budeme hľadať riešenia aj v prípade nejakých zámenných zmlúv. Aby sme rozšírili priestor tábora a otvorili väčšiu expozíciu, ktorá môže byť väčším lákadlom pre turistov. Aby vnímali Bratislavu aj ako mesto s rímskou históriou."

Režim pamiatkovej zóny v Rusovciach už dnes chráni obyvateľov pred tým, aby v mestskej časti nevznikali 8- a viac poschodové domy, respektíve aby ostal zachovaný jej vidiecky ráz. Každý stavebník musí komunikovať s Krajským pamiatkovým úradom Bratislava a v prípade potreby umožniť archeologický prieskum.

Od marca 2013 do januára 2014 budú návrh posudzovať experti ICOMOS, Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla a hlavného poradcu UNESCO pri zápise nových lokalít. Definitívne o zápise rozhodne Výbor svetového dedičstva. Návrh na zápis do UNESCO môže podať raz ročne iba členská krajina.

Pamiatkový úrad SR pripravuje v spolupráci s Múzeom mesta Bratislava a mestskou časťou informačnú brožúrku pre obyvateľov o zápise Gerulaty do zoznamu UNESCO.

(TASR)

Páčil sa vám článok?