Rača privíta jedinečný mestský festival urbanE.T.

21.3.2012
0
Rača privíta jedinečný mestský festival urbane.t. - Urbanet
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Rača pripravuje na jún jedinečný mestský festival urbanE.T. Program sa skladá z umeleckých a interaktívnych intervencií v mestskom priestore, výstav, filmových projekcií, workshopov, mestských hier, koncertov, diskusií a odbornej konferencie.

V Rači sa budú prezentovať najvýznamnejšie mimovládne organizácie v SR, venujúce sa mestu a jeho rozvoju. Takisto aj odborníci z oblasti architektúry, urbanizmu, marketingu či psychológie. "Festival prinesie kultúru a osvetu pútavým spôsobom, ale takisto aj relevantné výstupy pre mesto a jeho budúci rozvoj. To všetko pre ľudí a o ľuďoch, pretože práve ľudia tvoria mesto," uviedol hovorca MČ Rača Jaroslav Hinšt.

UrbanE.T. je kultúrno-sociologický komunitný projekt, ktorý pracuje s témou mesta ako so živou štruktúrou a organizmom. Venuje sa pritom v prvom rade architektúre a urbanizmu ako platforme pre sociálny a kultúrny život v meste. Za cieľ si primárne kladie deklarovať verejnú povahu verejných priestorov.

Prvý ročník festivalu sa uskutočnil vlani v Ružomberku. Záštitu nad tohtoročným festivalom, ktorý sa uskutoční sa 1. až 3. júna, prevzal račiansky starosta Peter Pilinský, partnermi sú Mestská časť Bratislava-Rača, Inštitút urbánneho rozvoja, Slovenská technická univerzita, nadácia Ekopolis či Cyklokoalícia.

Program festivalu urbanE.T. sa bude tradične skladať zo štyroch blokov urbanEDU, urbanART, urbanGAME a urbanTRIP. "V bloku urbanEDU ide najmä o vzdelávacie aktivity o verejných priestoroch a meste vôbec. Cieľom je ukázať verejnosti, ako sa podieľať na plánovaní a tvorbe svojho okolia. Nosným prvkom je odborná konferencia na tému Tradičné hodnoty územia verzus developerské záujmy. Súčasťou bloku bude ďalej Občianska mapa, projekt World Café či filmové projekcie," dodal Hinšt.

UrbanART predstavuje rôznorodú umeleckú či kultúrnu intervenciu vo verejných priestoroch, ako aj ich nevšedné dotváranie a oživenie. Súčasťou budú najmä výstavy, koncerty, vystúpenia umelcov, mapping show a ďalšie. UrbanTRIP znamená objavovanie špecifických hmotných či abstraktných, moderných a historických stránok mesta najmä prostredníctvom komentovanej exkurzie mestom. Blok urbanGAME mesto premení na gigantické ihrisko, divadelnú arénu alebo tanečnú scénu. Súčasťou sú urbanGOLF, urbanFREEZE, urbanCURLING či urbanLEGO.

Združenie urbanE.T. bolo založené v roku 2010. Vytvára kreatívne prostredie pre ľudí, ktorých spája nielen odbor priestorového plánovania, ale aj tých, ktorí majú záujem o aktuálne dianie v architektúre, urbanizme a udržateľnom rozvoji v území.

(TASR)

Páčil sa vám článok?