V Galérii mesta Bratislavy vzdávajú poctu Pablovi Picassovi

15.3.2012
0
V galérii mesta bratislavy vzdávajú poctu pablovi picassovi - Pocta picassovi
Páčil sa vám článok?

Európsku výstavu pod názvom Pocta Picassovi dnes otvoria v Galérii mesta Bratislavy (GMB). Nová expozícia predstavuje diela Španielov parížskej školy (Oscar Domínguez, Joan Miró, Salvador Dalí, Honorio Garcia Condoy, Antonio Clavé a ďalší), českého kubizmu a slovenských výtvarníkov ovplyvnených najväčším propagátorom nového štýlu, tzv. kubizmu.

"Je to porovnanie toho najlepšieho, čo vzniklo v Česku, Praha bola druhou metropolou kubizmu po Paríži, a potom vrcholné diela Španielov, ktorí u nás žili a trochu podceňované a neznáme veci slovenské," povedal pre TASR autor projektu Jan Kukal, ktorý považuje práve diela slovenských autorov (Alex Mlynárčik, Adam Szentpétery) ovplyvnených tvorbou Picassa za najväčšie prekvapenie výstavy. "Potom tu máme Jana Brázdu, sú to úplne neznáme veci, ktoré neboli nikdy vystavené. Je to český autor, ktorý zomrel minulý rok v Štokholme. Podľa Picassa maľoval dlhé roky," doplnil.

Výstava prináša celkovo 97 diel - 84 obrazov a 13 sôch. Z toho 61 diel pochádza zo súkromných zbierok a 36 z českých a slovenských galérií a múzeí, pričom prevažujú diela zo súkromných zbierok. Veľkú časť obrazov tak uvidia milovníci umenia po prvý raz, okrem iných aj obrazy českého tvorcu Emila Fillu. Medzi najdrahšie exponáty patrí práve obraz Emila Fillu Hlava muža s fajkou z roku 1915. Český kubizmus ďalej zastupujú diela Bohumila Kubištu, Antonína Procházku a Otta Gutfreunda, ktorý je mnohými svetovými expertmi považovaný za najlepšieho kubistického sochára všetkých dôb.

Dôležitú časť výstavy tvoria kubizujúce obrazy Ľudovíta Fullu vychádzajúce z ľudového umenia a hýriace fullovskou farebnosťou. "Je to svetový autor, v Ružomberku nemá takú návštevnosť a tu máme zásluhou SNG úžasné plátna," konštatoval Kukal, ktorý sa na príprave výstavy podieľal spolu s odborným poradcom Ivanom Melicherčíkom.

Na výstave je ďalej zastúpená tvorba Ester Šimerovej, Endre Nemesa, Jakuba Bauernfreunda, Vincenta Hložníka, Mariána Čunderlíka, Jaroslava Kočiša, Milana Laluhu, Jozefa Jankoviča, Juraja Meliša a ďalších.

Najnovšiu bratislavskú výstavu Pocta Picassovi pripravila GMB v spolupráci s Galériou výtvarného umenia (GVU) v Ostrave, koná sa pod záštitou veľvyslanca Španielskeho kráľovstva na Slovensku J. E. José Ángela Lópeza Jorrina. Milovníci umenia si ju môžu pozrieť v Pálffyho paláci na Panskej ul. do 29. apríla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?