Kaplický bude v Danubiane do konca mesiaca

9.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Výber z celoživotnej tvorby a doteraz najväčšiu výstavu českého architekta Jana Kaplického možno v čunovskom múzeu moderného umenia Danubiana vidieť do konca 26. februára 2012.

„O výstavu tohto svetoznámeho architekta je veľký záujem. Chodia sem návštevníci z celej Európy, preto sme ju predĺžili. Jej inštalácia je veľmi zložitá a podobná príležitosť na Slovensku bude ťažko. Je to skvelý výstavný projekt," povedal riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič.

Je to doteraz najväčšia výstava Kaplického tvorby, aká bola organizovaná. Okrem asi 60 modelov odvážnych architektonických nápadov je tu množstvo fotografií stavieb z rôznych krajín, skice a návrhy aj nerealizovaných objektov vytvorené za vyše polstoročie.

Jan Kaplický sa narodil v Prahe (1937), kde vyštudoval Vysokú školu umeleckého priemyslu. Po sklamaní z režimu emigroval do Veľkej Británie a pracoval v niekoľkých architektonických kanceláriách. Bol predstaviteľom high-tech architektúry a zástancom voľných kriviek a tvarov. Na konci kariéry sa venoval najmä organickej architektúre. Zomrel v Prahe v roku 2009.

(brn)
Páčil sa vám článok?