Sviečka za nenarodené deti horela na Bezručovej

2.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Projekt Sviečka za nenarodené deti dnes v Bratislave vyvrcholil pri Pamätníku nenarodených pri Modrom kostolíku na Bezručovej ulici. Sviečka za nenarodené deti vytvára už deviaty raz priestor na modlitby a pietnu spomienku na deti, ktoré zomreli ešte pred svojím narodením.

Iba za minulý rok pri spontánnom potrate zomrelo 4636 detí a pri umelom potrate 12 582 detí. "Chceme si na tieto deti spomenúť aspoň po ich smrti. Nech sa ich kratučký život aj vďaka našej spomienke stáva veľkým mementom pre všetkých a nech je zdrojom nádeje a sily pre rozhodnutie pre život," povedal výkonný riaditeľ Fóra života Marek Michalčík. Súčasne pripomenul, že v Bratislave bola sv. omša v Kostole sv. Ladislava na Špitálskej ulici. Po jej skončení nasledoval sviečkový modlitbový pochod za nenarodené deti ulicami mesta od Kostola sv. Ladislava k Pamätníku nenarodených pri Modrom Kostolíku na Bezručovej ulici a späť.

Spomienku na zomrelé nenarodené deti bolo možné vyjadriť dnes večer umiestnením horiacej sviece do okien domov, modlitbou alebo pietnym stíšením napríklad pri pamätníkoch nenarodených, symbolických hroboch nenarodených, v kostoloch alebo pri nemocniciach, kde sa vykonávajú potraty.

Ako uviedla predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová, toto občianske združenie už niekoľko rokov zbiera informácie o pamätníkoch a symbolických hroboch, ktoré sú venované nenarodeným deťom. V súčasnosti eviduje na Slovensku 24 takýchto miest. "Pamätníky nenarodených sú vhodným miestom pre rodičov, ktorí prišli o svoje dieťatko pred narodením. Takéto deti totiž zvyčajne nemajú svoj vlastný hrob, a tak rodičia majú aspoň na týchto miestach možnosť pomodliť sa za ne a spomenúť si na ne. Druhý význam takýchto miest je celospoločenský. Každý takýto pamätník je mementom pre spoločnosť, ktorá dovoľuje nenarodené deti legálne usmrtiť," povedala Dobešová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?