Budúci kuchári, čašníci aj cukrári súťažia

19.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na pôde Strednej odbornej školy (SOŠ) Na pántoch v Bratislave sa až do piatka koná siedmy ročník medzinárodnej súťaže pod názvom Európa 2011. Žiaci 23 stredných škôl zo Slovenska, Česka, Ruska, Poľska aj Chorvátska súťažia v odboroch kuchár, čašník, barman, cukrár, pracovník obchodného marketingu, obchodný pracovník a predavač.

Vyhodnotené budú družstvá aj jednotlivci. Zaujímavé pre porotu budú nové netradičné postupy, ako aj využitie nových poznatkov v racionálnej výžive.

Družstvá v zložení dvaja kuchári a dvaja čašníci budú pripravovať slávnostné štvorchodové menu na tému Európa 2011 a výstavnú slávnostnú tabulu pre štyri osoby. Jednotlivci budú pripravovať miešané nápoje a flambované ovocie. Cukrári súťažia v príprave ľubovoľného dezertu, pričom porota bude prihliadať aj na jeho dekoráciu. Študenti z odborov pracovník marketingu, obchodný pracovník a predavač sa popasujú v boji o to, kto najnetradičnejšie zabalí knihy, zhotoví darčekový balíček, a to na tému Rodičom k 25. výročiu svadby, ako aj v príprave jednoduchého kvetinového aranžmán. Porota bude prihliadať na nápaditosť, tvorivosť a fantáziu.

Pozitívne zhodnotila súťaž riaditeľka SOŠ Na pántoch Mária Katreniaková, nakoľko študenti majú možnosť vymieňať si odborné skúsenosti a zručnosti v príprave na povolanie v súťažných odboroch. „Rovnakú možnosť majú i pedagogickí pracovníci, ktorí môžu nadviazať nové priateľstvá, tvorivú spoluprácu na báze stredných odborných škôl," dodala riaditeľka školy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?