Zvažujú rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach

28.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Úrad vlády SR zvažuje možnosť rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach. Potvrdil to vedúci úradu vlády Viktor Nižňanský s tým, žr desať rokov sa doňho neinvestovalo, neudržiaval sa a sto miliónov korún, ktoré do neho bolo investovaných do roku 2005, sa znovu devastuje tým, že padá jeden strop na druhý.

V súčasnosti je podľa jeho slov kaštieľ v hroznom stave. Cenu jeho rekonštrukcie odhaduje Nižňanský na úrovni desiatok miliónov eur. "Keďže sme ako SR stále vlastníkom tohto kaštieľa, tak robíme všetky kroky preto, aby sme začali údržbu, aby sme ho upravili a pripravili na rekonštrukciu bez ohľadu na to, akým spôsobom sa doriešia vlastnícke vzťahy," povedal šéf úradu vlády s dôvetkom, že je veľmi zlé, ak sa štát nestará o svoje významné kultúrne pamiatky.

Úrad vlády zároveň pripravuje návrh, ktorým chce zmenšiť počet účelových zariadení vo vlastníctve štátu a zefektívniť ich využívanie. Účelové zariadenia boli pre tento zámer rozdelené do troch kategórií. V prvej boli zaradené menšie objekty, ktoré sú určené výlučne na rekreačné účely a tvoria približne polovicu zo všetkých 322 účelových zariadení. "Nie sú vhodné na školenia, konferencie, ani na komerčné účely. Preto v úzkej spolupráci s jednotlivými rezortmi budeme individuálne posudzovať, čo je účelné financovať zo štátneho rozpočtu, čo nie je a či vôbec o takéto zariadenia má niekto záujem," priblížila zámer premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

V druhej kategórii sa ocitli zariadenia, ktoré by sa mali redukovať. V prvej etape by tak štát mal prestať financovať 60 objektov vo vlastnej správe.

Poslednú skupinu majú vytvoriť objekty, ktoré by mali byť v centrálnom registri zariadení. V súčasnosti sa predpokladá, že doň bude zaradených celkom 72 zariadení. Z deviatich objektov v správe ÚV SR, medzi ktoré patrí aj kaštieľ v Rusovciach, predpokladá úrad, že si ponechá šesť. "Necháme veľmi vážne posúdiť hotel Bôrik, necháme posúdiť ďalšie zariadenia z hľadiska efektívnosti a návratnosti aj preto, že nie je možné, aby sme na ich prevádzku doplácali zo štátneho rozpočtu," povedal Nižňanský.

(TASR)

Páčil sa vám článok?