Navštívte cez víkend v Rači Burčiakovú uličku

23.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

O burčiaku sa hovorí, že je zdravý a prospieva kráse. Na Račianskom vinobraní, ktoré sa dnes začína a potrvá do nedele, sa bude predávať len ten najkvalitnejší. Tvrdia to producenti z radov Račianskeho vinohradníckeho spolku. Ako povedal predseda spolku Eduard Brychta, ten najkvalitnejší burčiak si možno kúpiť v Burčiakovej uličke pred Nemeckým kultúrnym domom.

"V tomto roku cítiť v burčiaku jemné kyselinky, čo je dobré znamenie. Pekne vonia a je chutný, burčiaku jednoducho tento rok praje. Aj mladé víno sa ukazuje byť dobré," dodal vinár Miloš Máťuš z račianskeho vinohradníckeho spolku.

Ako spoznáte kvalitný burčiak? Račianski vinári sa zhodujú v názore, že pri výbere burčiaka sa treba riadiť svojimi zmyslami, zrakom, čuchom, chuťou, rozhodne nie nižšou cenou. "Dobrý burčiak sa dá ľahko spoznať. Pravý nepančovaný z bieleho hrozna je hnedozelenkastej až mliečno bielej farby. Ak je vyrobený z červeného či ružového hrozna, je samozrejme ružový. Hnedá farba však signalizuje, že niečo nie je v poriadku. Buď je vyrobený z iného ovocia, alebo nie je čerstvý. Praví znalci rozpoznajú aj jemné kyselinky v nápoji, ktoré dodávajú burčiaku tú správnu chuť. Aj vôňa musí byť príjemne plná a svieža," radia račianski vinári.

Burčiak obsahuje veľa vitamínu komplexu B, ktorý má priaznivé účinky napríklad na tráviace ústrojenstvo a pokožku. Ďalej pozitívne pôsobí na činnosť srdca, zabraňuje nervovým a kožným poruchám a chráni organizmus proti chorobám sliznice a zažívacieho traktu. Treba mať však na pamäti, že vo väčších množstvách je škodlivý, ako alkohol všeobecne, pripomínajú vinári z Rače.

(TASR)

Páčil sa vám článok?