Račania sa chystajú na oberačkové slávnosti

22.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Blížiaci sa víkend bude v malokarpatskej oblasti patriť tradičným vinobraniam. Oslavy práce vinárov a vinohradníkov sa uskutočnia bratislavskej Rači. Začína už v piatok 23. 9. 2011 popoludní a pestrý program kultúrnych i spoločenských podujatí sa skončí až v nedeľu 25. 9. 2011 večer.

Vinobranie v Rači sa neodmysliteľne spája s degustáciou Račianskej frankovky. Slávnu frankovku si svojho času obľúbila aj cisárovná Rakúska-Uhorska Mária Terézia. Pre veľmi dobrú kvalitu ich prezentoval gróf Mikuláš Pálffy a vďaka nemu sa víno z Rače dostalo na viedenský cisársky dvor.

O úctyhodnej tradícii račianskeho vinárstva svedčí aj donačná listina Márie Terézie z roku 1767 na červené víno, vyrábané pod názvom Račianska frankovka. "Tento vychýrený nápoj nebude chýbať na degustačnom lístku Račianskeho vinobrania 2011, ktoré ponúkne aj tradičné gastronomické špeciality regiónu.

V stane Račianskeho chotára na Jurkovičovej ulici budú chýrne jablkovo-makové, hroznovo-makové a strúhankovo-makové štrúdle. Podávať sa budú aj račianske smotanové osúchy. V ponuke ďalej bude tradičná račianska klobása, ktorá je vyrobená z bravčového mäsa a ochutená výlučne prírodnými koreninami," uviedol pre TASR Jaroslav Hinšt z MÚ v Rači.

Gastronomické zážitky umocní bohatý kultúrny program s početnými sprievodnými akciami pre deti i dospelých.

(TASR)

Páčil sa vám článok?