Socha Márie Terézie je opäť v Bratislave

7.9.2011
0
Socha márie terézie je opäť v bratislave - Sochamt1
Páčil sa vám článok?

Bratislavský okrášľovací spolok v sobotu slávnostne odhalil na nábreží jazdeckú sochu rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Márie Terézie. Ide o tretinový model pôvodnej sochy, ktorá bola súčasťou súsošia na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra.

Spolok navrhuje súsošie štúrovcov premiestniť z Námestia Ľ. Štúra na Námestie slobody a na pôvodné miesto vrátiť súsošie Márie Terézie s dvoma husármi, ktoré na vtedajšom Korunovačnom námestí odhalili v roku 1897. S myšlienkou presunu štúrovcov sa stotožnil aj samotný autor súsošia akademický sochár Tibor Bártfay.

Súčasne s odhalením modelu sochy Bratislavský okrášľovací spolok dáva Bratislavčanom možnosť zapojiť sa do ankety o zámere obnovenia súsošia Márie Terézie, ako aj pripojiť sa k petícii za obnovenie súsošia na pôvodnom mieste.

Ak bratislavská verejnosť a mestské zastupiteľstvo tento zámer podporia, okrášľovací spolok plánuje súsošie zrekonštruovať podľa pôvodných fotografií a dokumentov a s použitím rovnakého materiálu.

Autorom sochy Márie Terézie na koni bol bratislavský rodák Ján Fadrusz. V roku 1921 sochu zničili československí legionári ako odpoveď na snahu obnoviť monarchiu v Uhorsku. Myšlienka jej obnovenia ožila v polovici 90. rokov, vtedy však nebolo na vytvorenie kópie sochy dosť peňazí.

Na obnovenie historickej repliky súsošia Márie Terézie vyhlásil Bratislavský okrášľovací spolok verejnú zbierku - Bratislavčania môžu prispieť na účet v Poštovej banke číslo 234512345/6500.

Tretinový model jazdeckej sochy Márie Terézie vytvorila mladá sochárka Martina Zimanová za 18 mesiacov, najzložitejší bol podľa nej začiatok a zháňanie materiálov na zostavenie priestorovej konštrukcie. Vyhotovenie celého súsošia z pôvodného bieleho mramoru by malo trvať dva roky.

(brn)

Tretinový model Márie Terézie bude na nábreží najmenej do konca septembra.
FOTO - Juraj Mladý

Páčil sa vám článok?