Projekt pre žiakov 5. ročníka ZŠ Správaj sa normálne

16.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

V rámci holandského projektu Správaj sa normálne chodí raz do mesiaca príslušník polície medzi žiakov 5. ročníka základných škôl v okrese Bratislava III.

Vybrané školy majú takzvaných školských policajtov, ktorí so žiakmi preberajú témy preventívneho charakteru. Týkajú sa problematiky krádeží, pravidiel v cestnej premávke, hromadnej dopravy, zábavnej pyrotechniky, vandalstva, alkoholizmu, hazardných hier, drogovou činnosťou, násilím, rasizmom a diskrimináciou. "V školskom roku 2010/2011 sa projekt uskutočnil v mestskej časti Vajnory na základnej škole Osloboditeľská 1, kde deti spolupracovali so svojou policajnou preventistkou. Na hodinách prebrali 10 tém o polícii, jej činnosti a mieste v spoločnosti," uviedol pre TASR riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislave III Rudolf Pisch.

Projekt pomáha zabrániť stúpajúcemu trendu kriminality, násilnej trestnej činnosti, drogovej závislosti, alkoholizmu a iným nežiaducim sociálno-patologickým javom v spoločnosti. "Deti sa učia nájsť spôsob, ako sa vyhnúť riziku a nestať sa obeťou trestného činu či iného nepremysleného, aj vlastného konania. Projekt sa teší pozitívnym ohlasom detí, pedagógov aj rodičov. Deti si k "školskej" policajtke vytvorili pozitívny vzťah, ktorý sa prejavoval tým, že sa jej zdôverili so svojimi problémami a začali si viac všímať okolie, pričom svoje postrehy a skúsenosti konzultovali s policajtom. V konečnom dôsledku sa zlepšilo správanie detí zapojených do projektu," dodal Pisch.

(TASR)

Páčil sa vám článok?