Pribudne nová nemecko-slovenská škola

12.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

V priestoroch bývalej Strednej priemyselnej školy chemickej v Bratislave na Račianskej ulici vznikne nová nemecko-slovenská škola. O v súčasnosti nevyužívanú bývalú priemyslovku, ktorá je v majetku Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), prejavilo záujem Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko. Do päťpodlažnej budovy by chcelo umiestniť Spoločnú nemecko-slovenskú školu s organizačnými zložkami materská škola, základná škola a stredná škola s vyučovacím jazykom nemeckým, s kapacitou 600 detí.

Táto požiadavka súvisí s rozširujúcou sa pracujúcou nemeckou komunitou na území Slovenska, pre potreby rodín manažérov spoločnosti Volkswagen Slovakia, ako aj Slovensko - nemeckej obchodnej a priemyselnej komory pôsobiacej na území SR. Možnosť vzdelávania na takomto type školy by bola otvorená aj pre deti a žiakov zo Slovenska.

V roku 2004 sa chemická priemyslovka na Račianskej spojila so Stredným odborným učilišťom chemickým na Skalickej ulici do Združenej strednej školy chemickej. Do nevyužívaných priestorov na Račianskej sa dočasne, po dobu rekonštrukcie do júna 2010, presťahovalo Gymnázium Grösslingova. Nemecké veľvyslanectvo požiadalo o dlhodobý prenájom tejto budovy, vrátane vonkajšej plochy, telocvične a jedálne. Za projekt sa postavila krajinská spolková vláda Bádenska-Württemberska.

S týmto zámerom súhlasilo krajské zastupiteľstvo na ostatnom zasadnutí. Podmienkou je, že budúci nájomca priestory zrekonštruuje na vlastné náklady, výška nájomného v prípade dlhodobého nájmu neklesne pod ekonomické náklady BSK, nájomca je povinný investovať do predmetu nájmu a zachovať účelové určenie objektu pre vzdelávanie a školstvo. Ako uviedol predseda BSK Pavol Frešo, "v spolupráci s vládou spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko vznikne týmto projektom v Bratislave jedna kvalitná škola, ktorá bude ponúkať vzdelanie na vysokej úrovni. Účelne sa tým zužitkujú nevyužívané priestory bývalej strednej školy".

(TASR)

Páčil sa vám článok?