Na poľovníckej výstave sú aj svetové unikáty

15.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na výstavisku bratislavskej Incheby sa začala dnes celoštátna poľovnícka výstava s medzinárodnou účasťou Poľovníctvo a príroda. Na jej otvorenie prišiel aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Výstava je určená odbornej i širokej verejnosti a jej cieľom je propagovať aktívnu ochranu prírody a priblížiť čo všetko so sebou poľovníctvo ako životný štýl prináša. Prehliadka predstavuje najlepšie výsledky chovu za posledných šesť rokov a prináša aj rady ako sa stať dobrým poľovníkom. Záujemcom o poľovníctvo ukáže najmodernejší systém vzdelávania a skúšok. "Poľovníci vnímajú výstavu ako platformu pre výmenu poznatkov, vzhliadnutie najvýznamnejších trofejí a účasť na odborných sprievodných podujatiach. Počas prehliadky sa do 19. júna 2011 na ploche viac ako 15.000 m2 predstaví takmer 200 vystavovateľov. Okrem Slovenska budú mať zastúpenie aj Bulharsko, Česko, Estónsko, Chorvátsko, Juhoafrická republika, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Srbsko," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského poľovníckeho zväzu (SPZ) Imrich Šuba.

Podľa predsedu Poľovníckeho združenia Bratislava - Vajnory Jána Panáka je táto výstava viac ako porovnateľná s tohtoročnými veľkými poľovníckymi výstavami, ktoré sa uskutočnili v Budapešti a vo Viedni. "Myslím si, že v Bratislave máme oveľa krajšie zostavené jednotlivé expozície trofejí poľovnej zveri, raritou je pavilón so svetovými ulovenými unikátmi, ako aj pavilón s trofejami z afrického kontinentu. Azda by sa žiadalo vyššie prezentačné zastúpenie poľovných zbraní," povedal Panák.

Súčasťou prehliadky je aj expozícia Jeleňovité sveta. Jej návštevníci môžu obdivovať ukážky trofejí jeleňovitých druhov z rôznych kútov sveta, dokonca aj takých, ktoré už dnes v prírode nenájdeme, lebo vyhynuli. Veľkú pozornosť pútajú africké exponáty v podobe preparátov unikátnej fauny tohto kontinentu. Návštevníkom výstava predstaví najsilnejšie trofeje Slovenska a sveta podľa bodovania C.I.C.

Výstavu doplní aj sprievodný program určený všetkým vekovým kategóriám. Počas piatich dní sa uskutoční medzinárodný filmový festival filmov s tematikou poľovníctva a prírody. Pripravené sú ukážky hry na lesnice, ktoré okrem funkcie dorozumievania slúžia aj ako etický hudobný sprievod činnosti každého dobrého poľovníka. Chýbať nebudú ukážky vábenia zveri, práca popredných kynológov so psami poľovníckych plemien, výstavy výtvarných prác Príroda očami detí a Zvieratká v našom lese.

Hlavnými organizátormi prehliadky sú Slovenský poľovnícky zväz a Slovenská poľovnícka komora.

(TASR)

Páčil sa vám článok?