V Danubiane vystavujú Keserü a Sikora

26.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

V Danubiana Meulensteen Art Museum v Čunove je pri príležitosti Maďarského predsedníctva Európskej únie sprístupnená dvojvýstava Ilony Keserü a Rudolfa Sikoru.

Farba - Radosť - Obraz - je podtitul vystavených diel Ilony Keserü, ktorá od začiatku svojej tvorby čerpá zo zážitkov a svoju výpoveď vedome necháva dozrieť do jej univerzálnosti, využívajúc pritom vlastný farebný systém vyplývajúci z jej maliarskych skúseností. Redukciou okamihov zo svojho života na esenciu a čistú energiu živenú farbou, hmotou, líniou, pohybom, rytmom a dynamikou ich transformuje na optické javy. Svoje zážitky prináša k divákovi, dodáva im monumentálnosť a magickú silu a vytvára z nich obrazy vyjadrujúce radosť z farby, zrodenú z podvedomého gesta organického bytia.

Človek konečne vie... je podtitul výstavy Rudolfa Sikoru. Kto, alebo vernejšie, čo presvedčilo Rudolfa Sikoru, permanentného buriča, známeho nekompromisnosťou svojich umeleckých a občianskych postojov, prijať ponuku výstavy v Danubiane? Bola to predovšetkým vzrušujúca osobná výzva vstúpiť „tu a teraz" do vzájomného tvorivého dialógu s maliarkou Ilonou Keserü, významnou osobnosťou maďarskej neoavantgardy.

Rudolf Sikora má za sebou úctyhodné dielo, veľké nielen rozsahom a mierkou, ale silou a originalitou výtvarného posolstva. Po dvoch retrospektívach v pražskej Národnej galérii (2006) a v Slovenskej národnej galérii v Bratislave (2008) tu predstavuje „fragment" z tvorby zodpovedajúci skôr žánru „výberu z diela". Je zaostrený na niekoľko kľúčových problémov jeho tvorby od 70. rokov minulého storočia po súčasnosť: hlavne ekológiu, kozmológiu, spoločenský aktivizmus. Výstava potrvá do 12. júna 2011.

(jnm, kb)

Páčil sa vám článok?