Začala sa zbierka na Pamätník obetiam extrémizmu - bude na Tyršovom nábreží

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Tyršovom nábreží, iba niekoľko metrov od miesta, kde 4. novembra vlani zavraždili mladého študenta Daniela Tupého, ešte v tomto roku pribudne monument s názvom Pamätník obetiam extrémizmu.

Pamätník bude navždy dokumentovať odsúdenie nezmyselného útoku na mladého študenta Daniela Tupého, ktorý mal život pred sebou, len jeho výzor sa nepozdával útočníkom. Zároveň bude vyjadrovať aj názor Bratislavčanov na nezmyselné rasovo či inak motivované násilné činy, ktoré sa, žiaľ, stali na území mesta Bratislavy. „Ako primátor Bratislavy sa v mene obyvateľov hlavného mesta dôrazne dištancujem od útokov, ktoré sú motivované akoukoľvek odlišnosťou farby pleti, názorov, povahy a podobne,“ vyhlásil bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. „Bratislava bola od nepamäti tolerantným, viacjazyčným miestom, kde vedľa seba pokojne existovali Slováci s Maďarmi, Nemcami či Židmi. Odmietam, aby sa takého útoky spájali s menom hlavného mesta Bratislavy, aj keď sa páchajú na jej území.“

Primátor A. Ďurkovský sa v tejto súvislosti stretol s otcom zavraždeného, Danielom Tupým starším, ktorému prisľúbil pomoc pri výstavbe pomníka. Mesto zabezpečí stavebné práce spojené s úpravami na Tyršovom nábreží, ako aj práce súvisiace s osvetlením a samotným osadením pamätníka. Na tvorbe projektu sa podieľal architekt Pavol Brna, ktorého si vybral otec Daniela Tupého. Ako uviedol P. Brna, pomník bude vysoký asi 6,5 až 7 metrov a jeho súčasťou bude zobrazenie zlomeného krídla symbolizujúce úder zla, ktorý sa môže stať hocikedy a hocikde. Dielo bude materiálovo pripravené na podmienky daného exteriéru, bude z pozinkovanej ocele, socha bude z bronzu, alpaky alebo v kombinácii s plastom.

Tvorba pamätníka bude financovaná z verejnej zbierky, ktorú vyhlasuje občianske združenie Ľudia proti rasizmu a oficiálne sa začala 13. septembra. Číslo účtu, na ktorý možno prispieť na výstavbu pomníka, je 550 555/0200. Občania budú mať možnosť prispieť na túto zbierku aj zasielaním SMS správ na číslo 807 v sieťach oboch mobilných operátorov.

Páčil sa vám článok?