Výročie Galérie TYPO&ARS vo Vajnoroch

15.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Galéria Typo&Ars vo Vajnoroch na Roľníckej 349 oslavuje 15 rokov od svojho založenia. Pri tej príležitosti v nej sprístupnili výstavu Viery Čepcovej - šperk a Petra Čepca - olejomaľba, smalt.

Peter Čepec vystavuje prierezovú tvorbu olejomalieb z rokov 2000-2009 a prvotiny zo smaltu, manželka Viera kolekcie šperkov (kombinácie drôtu, sklených korálikov a smaltu). Výstava potrvá do 20. februára 2011.

Keď v decembri 1995 bola v galérii TYPO&ARS otvorená prvá výstavu, nikto nepredpokladal, že sa z nej časom vyprofiluje kvalitná súkromná galéria, ktorá ďaleko presiahne hranice svojho regiónu. Zameranie na grafické techniky a typografiu sa stalo jednou z charakteristických čŕt galérie, čo dokázali aj neskoršie výstavy známkovej tvorby českých a slovenských oceľorytcov, serigrafií K. Fulierovej, výtvarné typografie P. Ďuríka, grafické návrhy a realizácie ceninovej tvorby českých a slovenských tlačiarní cenín.

Galéria sa nevenuje len grafike, skutočnými perličkami na pomyselnej torte zrealizovaných výstav boli inštalácie dnes už svetoznámeho J. Kollera, grafiky I. Kalného, maľba na skle M. Škrovinu, enkaustiky A. Szaba alebo realizácie salónov nezávislých výtvarníkov, Vajnorského výtvarného salónu či insitnej tvorby dolnozemských Slovákov z Kovačice. Od roku 2003 galéria rozšírila aktivity aj na usporadúvanie tvorivých dielní pre deti i dospelých.

(dš)

Páčil sa vám článok?