V Danubiane predstavuje maliar Vladimír Popovič

15.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Múzeum moderného umenia Meulensteen Art Museum Danubiana v Čunove hostí od 11. decembra 2010 do 6. marca 2011 jedného z najvýraznejších umelcov súčasného maliarstva, výtvarníka Vladimíra Popoviča.

Výstava Déjá vu je inštalovaná v honosných výstavných priestoroch galérie, hodných rozmachu talentovaného umelca. Popovič vzal do rúk citrón naliaty šteklivou šťavou a vyžmýkal z neho, čo sa len dalo. Šťavu zriedil medom, štipľavou feferónkou, silným afrodiziakom a primiešal do nej dúhu farieb. So suverénnym gestom odhodil vyžmýkanú kôru šedivosti a pustil sa do boja s komerciou, čo nakoniec bolo pre jeho tvorbu vždy príznačné.

Výstava zahŕňa posledné desaťročie umelcovej tvorby a tak nám teda maliar rozpráva, čo posledných desať rokov robil. Ako obvykle si púšťal lodičky prúdom dravých riek, pustil sa však aj do boja s morom, ba dokonca s oceánom. Potvrdil to, čo už dávno vedel, že Kruhový objazd sa točí okolo vášnivých, hrubo červených ženských pier a autíčka, ktoré ich nenápadne obchádzajú, sú len doplnkom, akýmsi luxusným rúžom, ktorý zvýrazňuje ich farbu. Maliar veľa miloval a neraz stratil hlavu, jeho Bezhlavý beh je jedným z najvýraznejších diel výstavy. Stretol aj svoje Fanynky a dal im podobu, ako to je tiež u neho zvykom, zvodných žien, nie ukričaných hysteričiek, ako ich proklamujú koncertné upútavky.

V Popovičovej tvorbe je veľa erotiky, ale aj nádherných tatranských štítov, ktoré tvoria pozadie niekedy až dramatických udalostí. Je krásne, že umelca tohto kalibru odchovali práve Tatry (narodil sa v roku 1939 vo Vysokej nad Uhom, detstvo prežil na Zamagurí a na Spiši). Toto prostredie v ňom zanechalo nielen obsahovú náplň jeho obrazov, vtesnalo mu na celý život do povedomia základnú profiláciu jeho diel. Pri pohľade na ne priam bytostne cítite, že maliar má obrovskú snahu povznášať, napredovať, dobýjať, víťaziť a že prvotným znakom jeho charakteru a tvorby je - pomáhať.

Ak sa do 6. marca 2011 vyberiete na výlet do Danubiany, odídete naplnení presne týmto pocitom. A okrem toho obohatení o majstrovstvo muža, ktorý je vo svojej kategórii jednoznačne na čele peletónu. Nie náhodou je jeho obľúbeným výrokom práve tvrdenie: „Žijem medzi kontajnerom a recepciou. Všetko sa odohráva medzi kontajnerom a recepciou." Presne takéto spektrum zahŕňa aj výstava Vladimíra Popoviča Déjá vu.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?