Za PKO vraj nie je rovnocenná náhrada

6.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava vypovedalo Bratislavskému kultúrnemu a informačnému stredisku zmluvu o prevádzke PKO a budovy odovzdalo investorovi novej výstavby. Čo to znamená do budúcnosti, na to sme sa spýtali riaditeľa BKIS Vladimíra GREŽA.

- Najnovší právny stav hovorí, že už nemáme zmluvu na priestory, v ktorých fyzicky sme a v ktorých sú rôzne kultúrne podujatia. Naďalej však chránime majetok BKIS, ale aj mesta - znamená to budovu PKO. Pokiaľ ide o náš odchod, okamžite sa to nedá uskutočniť, keďže tu máme napríklad archív, sú tu zamestnanci. Priznám sa, že sme na túto situáciu trochu nahnevaní, pretože vonku nám beží stodvadsať podujatí Vianoc, robíme vianočné programy aj v mestských častiach... No a namiesto toho, aby sme sa im mohli venovať, vraciame sa k tejto citlivej a hektickej téme, akou PKO určite je.

Sú ohrozené niektoré decembrové podujatia v PKO?

- V tejto chvíli sa všetky podujatia, ktoré boli po termíne vypovedania, uskutočňujú. Maximálne sa snažíme o to, aby sa konali bez problémov. Nedávno sa uskutočnili dve beánie, ktoré sa skončili veľmi dobre. Pokračujú aj rôzne vianočné či firemné akcie. Snažíme sa jednoducho povýšiť vzťah ku klientom a partnerom, ktorí tu robili, robia, organizovali a organizujú podujatia tak, aby neboli touto udalosťou dotknuté.

Končí sa vypovedaním zmluvy činnosť PKO?

- Bratislava prichádza o najväčšiu univerzálnu sálu pre kultúrne podujatia. Niektoré typy akcií sa už nebudú môcť konať bez toho, aby sa nestratila ich kvalita, alebo aby neboli ohrozené. Počas niektorých akcií charity a významných podujatí sme boli súčasne aj partnermi a dovolili sme využívať priestory mesta. Ak budú musieť prejsť na komerčnú bázu, tak to ohrozí ich existenciu. Je ohrozená napríklad aj krúžková činnosť, ktorú sme tiež zabezpečovali v PKO. Prechod do nových priestorov nie je jednoduchý, potrvá niekoľko rokov. Po januári môže byťsituácia zlá.

Momentálne vraj nie je za PKO náhrada, čo Sklad č. 7 v Eurovea?

- Pokiaľ viem neexistuje žiadny návrh zmluvy na tento priestor a neuvažuje s tým ani súčasný majiteľ. Treba tam spojiť tri poschodia, aby sála spĺňala očakávané kapacitné parametre. Mesto dnes naozaj nemá žiadne miesto, ktoré by bolo rovnocenné alebo aspoň približne rovnocenné priestorom PKO.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?