Netradičná svadba uchváti tanečným spracovaním

4.12.2010
0
Netradičná svadba uchváti tanečným spracovaním - Svadba1
Páčil sa vám článok?

Svadobný obrad so zvykmi, obyčajmi a zvyčajnými rituálmi ponúka tanečné divadlo. Projekt svadba na svojej scéne uviedlo divadlo Heineken Tower Stage, na Pribinovej 25.

Je to veľmi neobyčajná svadba, ktorá návštevníkov uchváti nielen tanečným prevedením, ale aj presvedčivými výkonmi predostierajúcimi divákovi pozadie známeho rituálu. Spočiatku nesmelé zoznamovanie a nádej dovedú aktérov až pred svadobný obrad. Spolu s divákmi sa pýtajú večnú otázku ženíchov a neviest - či je on ten pravý, tá pravá. Nádej nájde svoju realizáciu a tri mladé dvojice skončia svoj vzťah sobášom.

To, čo sa odohráva v ich vnútri, ako vníma sobášny akt muž a ako žena, rozprávajú tanečníci nielen verbálne, zvýrazňujú svoje pocity najmä pohybom, gestikuláciou, mimikou, tancom. Je to uchvacujúce predstavenie, ktoré rozpráva o tradíciách s folkloristickými prvkami, ale prináša aj modernú podobu vnímania vzťahov a neistôt, prevládajúcich v pocitoch nielen mladých ľudí.

Divadlo bez servítky, ostré, priamočiare, teatrálne v tom najlepšom slova zmysle, dynamické, pôsobivé a napriek svadobnej belobe nesmierne farebné. Mozaiku farieb na ňom tvoria na jednej strane zvyky a obyčaje, na strane druhej rozpaky a neschopnosť prijať nevyhnutné. Čo znamená svadba pre dvoch mladých ľudí? V divadelnom predvedení Projektu svadba aj nezmieriteľné puto, ktoré sa každý snaží roztrhnúť, nikomu sa to však nepodarí. Rezignácia je jeden zo spôsobov zmierenia sa so skutočnosťou, obaja sa snažia v rámci možností nájsť si polohu, ktorá im najviac vyhovuje. Projekt svadba je fascinujúce divadlo, podložené skvelou choreografickou prácou (réžia, scéna, kostýmy: Mariana Ďurčeková a Ján Luterán).

Tvorcovia inscenácie sa inšpirovali pri skúšobnom procese hereckým tréningom Viewpoints americkej režisérky Anne Bogart. Inšpiráciu pre scénickú kompozíciu svadobných obrázkov tvorí slovenský svadobný folklór, svadobný gýč, súčasný obrad svadby i svadba tradičná, ľudová so svojskými obyčajmi, zvykmi, tancami, piesňami, symbolmi. Mladí ľudia zo súčasnosti - svadobná družina reflektujú svoj postoj k minulosti, svadbe a vzťahom aj cez svoje osobné monológy. Vodiacou niťou inscenácie sa neplánovane stal záznam autentickej diskusie členov tímu, ktorá sa rozpútala po vzhliadnutí tradičnej Krivianskej a Zámutovskej svadby. Vznikol tak kvalitný autentický materiál, vypovedajúci o otázkach a problémoch, ktoré v mladom človeku vyvoláva svadba. Tá súčasná i tá minulá.

Účinkujúci a spoluautori inscenácie: Kristína Sviteková, Anna Čitbajová, Zuzana Žabková, Mariana Ďurčeková, Ján Kružliak, Erik Sombathy, Miroslav Švoňava a Vladimír Michalko. Inscenáciu ocenili hlavnou cenou Grand Prix New Drama 2010.

Dáša Šebanová
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?