Nelegálna hudobná kulisa môže stáť veľa

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Problém nelegálnej reprodukcie hudby alebo iných audiovizuálnych diel je síce viac problémom na vidieku stredného a západného Slovenska, ale ani v Bratislave nie je situácia ideálna.

Podľa informácií z ochrannej agentúry Slovgram, ktorá na legálnosť hudobnej a obrazovej reprodukcie dohliada, má v Bratislave zmluvu oprávňujúcu na túto produkciu uzatvorených 400 prevádzkovateľov reštaurácií, kaviarní či iných verejných priestranstiev. Zároveň však agentúra podala vyše sto trestných oznámení na prevádzkovateľov, ktorí nie sú ochotní platiť za reprodukciu vo svojej prevádzke. V celoslovenskom meradle uzavrel Slovgram vlani 5500 zmlúv a podal 500 trestných oznámení.

Problém sa stáva zo dňa na deň aktuálnejší nielen u nás - aj v ďalších nových krajinách Európskej únie rastie tlak na rešpektovanie autorských práv, čo je v starších krajinách únie celkom bežné. Prevádzkovatelia zariadení, kde sa púšťa reprodukovaná hudba, by to mali rešpektovať, lebo návštevy kontrolórov ochrannej agentúry budú čoraz častejšie. Rešpektovať aj tento zákon sa vyplatí, pretože okrem toho, že za porušenie zákona hrozí aj trest odňatia slobody až na 8 rokov, sú zmluvné poplatky takmer symbolické - vo väčšine prevádzok by nepresiahli ročne sumu tisíc korún - pokuta je však až šesťnásobok tejto sumy.

Páčil sa vám článok?