Bezpečná cesta povedie už do bratislavských 22 škôl

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Výrazné žlto-červené výstražné tabule s nápisom Pozor deti a atypické červeno-biele prechody pre chodcov budú od tohto školského roku pomáhať školákom z 22 bratislavských základných škôl pri bezpečnejšej ceste do školy.

Projekt Bezpečná cesta do školy v spolupráci s dopravným inšpektorátom polície pripravili magistrát Bratislavy a Nadácia VÚB. Súčasťou projektu je aj špeciálne označenie piatich najkritickejších križovatiek v blízkosti základných škôl. Vybral ich dopravný inšpektorát so zreteľom na rizikovosť z hľadiska ohrozenia školákov.

„Veríme, že sa nám podarí zvýšiť bezpečnosť najmä menších detí, ktoré navštevujú tieto základné školy. Projekt však určite pomôže aj ostatným chodcom a napokon, aj všetkým účastníkom cestnej premávky v týchto lokalitách,“ povedal primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

„Sme radi, že sme mohli pomôcť vzniku zmysluplnému a potrebnému projektu. Nestrieľali sme od boku, ale nechali sme ho pripraviť priamo dopravným inšpektorátom, ktorý najlepšie vie, kde a ako sú ohrození malí školáci. Berieme to ako darček pre deti v novom školskom roku, ktorý sa určite zíde,“ uviedol generálny riaditeľ VÚB banky Tomas Spurny.

Projekt Bezpečná cesta do školy sa nekončí iba pri tabuliach a priechodoch pre chodcov. Ešte dva týždne po začatí školského roku budú na daných križovatkách a priechodoch pre chodcov hliadkovať špeciálne hliadky mestskej polície.

Priame náklady na projekt, v rámci ktorého sa vyrobili špeciálne výstražné tabule a premaľovali kritické priechody pre chodcov novými farbami, presiahli milión korún. Nie je vylučené, že projekt sa v budúcnosti rozšíri aj na ďalšie školy a križovatky v meste.

Páčil sa vám článok?