V Danubiane vystavujú diela Clavého a Cipára

26.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

V Danubiana Meulensteen Art Museum v Čunove otvorili výstavu jedného z najznámejších priekopníkov španielskeho modernizmu Antoniho Clavého a slovenského maliara Miroslava Cipára.

Výstava Antoni Clavé - Svet umenia 1934 - 2002 predstavuje 44 umelcových obrazov. Ide o koláže, filmové plagáty, divadelné scénografie a maľby. Antoni Clavé začínal ako kreslič v rozličných periodikách a čoskoro sa stal nadaným autorom filmových plagátov.

Poznačený občianskou vojnou sa Clavé uchýlil do Francúzska, kde objavil litografiu a rytinu, ktoré mu pozitívne otvorili dvere do vydavateľského sveta a stal sa prvotriednym grafickým ilustrátorom. Jeho priateľstvo s Picassom prelomilo v roku 1942 intimistický moment a Clavé sa na niekoľko rokov ponoril do tradičných žánrov maľby, ako sú zátišia, krajinky a portréty. Bola to cesta, ktorá ho nakoniec doviedla k abstrakcii. Už v roku 1954 bol Clavé významnou osobnosťou francúzskeho výtvarníctva a po období absolútnych scénografických úspechov na medzinárodnej scéne sa rozhodol naplno sa venovať maľbe.

V roku 1956 Antoni Clavé objavuje alebo uprednostňuje spojenie naznačené koncom 30. rokov v úchvatnej sekvencii ľahko surrealistických živých predmetov. Skok z asambláže do koláže však svedčí o uvedomelom prehodnotení maľby, ktorá siaha ďalej ako len k vylepšeniu techniky. Clavého koláže zodpovedajú prísnej expresívnej schéme a otvárajú jeho dielo informalizmu.

Namiesto bilancie predkladá Miroslav Cipár (1935) na výstave Nový Cipár výber zo svojej najnovšej tvorby. Od roku 1961, keď absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, zásadným spôsobom ovplyvnil niektoré oblasti nášho výtvarného umenia. Fenomén „Cipár“ sa predstavuje v celej šírke svojich výtvarných aktivít s dôrazom na maľbu, kresbu, reliéfy a plastiky. Rovnako bravúrne narába so štetcom, perom, ceruzkou, kovom, drevom či sadrou. Jeho dielo presviedča o univerzalite myslenia tvorcu, ktorý neustále hľadá nové súvislosti a vzťahy pri výtvarnom zmocnení sa sveta. Výstava potrvá do 13. júna 2010.

(dš)
Páčil sa vám článok?