V Dúbravke bude Čerešňový juniáles

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tretí ročník plný zábavy a tanca pod názvom Čerešňový juniáles pripravujú na 1. júla aj tento rok v Dome kultúry Dúbravka. Juniáles spojili so súťažou o najlepšiu čerešňovú štrúdľu. Jej chuť a originalitu budú hodnotiť známe osobnosti.

Kedysi sa čerešniam v Dúbravke veľmi darilo a rodili sa takmer v každej záhrade. Aj keď povestné čerešňové háje neskôr ustúpili sídliskám, Dúbravka chce zachovať tradíciu typických slávností, na ktoré radi spomínajú najmä starší Dúbravčania.

V rámci Čerešňového juniálesu môžu dúbravské gazdinky a všetci, ktorí majú chuť piecť, priniesť čerešňovú štrúdľu. Majitelia tých najlepších a najchutnejších vyhrajú zaujímavé ceny. Štrúdľa má svoju históriu a pečie sa už od dôb, keď sa ešte o iných múčnikoch ani len nechyrovalo. Nemala by chýbať pri žiadnej slávnostnej príležitosti.

Čerešňový juniáles vychádza z tradície čerešňových zábav, ktoré sa v Dúbravke konali na kopci za dedinou. Typickým symbolom zábavy bol čerešňový strapec, ktorý vedeli uviť len niektorí Dúbravčania. Obsahoval všetky druhy čerešní, od svetlých až po najtmavšie. Kostru strapca tvorila špeciálna drevená konštrukcia, na ktorú sa čerešne vešali. So strapcom sa chodilo po dedine v sprievode dúbravských hasičov, spievalo sa a tancovalo. Večer bola zábava na kopci Glavica, pričom okolité stromy sa ozdobovali čerešňami.

(rob)

Páčil sa vám článok?