Súčasné české umenie bude v Danubiane

3.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Výstavu s názvom Czech Art 20 rokov po... otvorili v Danubiane Meulensteen Art Museum v Čunove. Ide o výber z tvorby českých maliarov, sochárov a grafikov z rokov 1989-2009.

Danubiana Meulensteen Art Museum v poslednom období intenzívne rozširuje svoju činnosť o širšie koncipované výstavy medzinárodného charakteru. Ak donedávna prevažovali monografické výstavy, projekt zameraný na prezentáciu súčasného umenia najmä stredoeurópskych krajín, otvára širšie pole pre medzinárodné kontakty v oblasti výtvarného umenia.

Dvadsiate výročie nežnej revolúcie je dôvodom, aby sa v oblasti umenia dostala k slovu aj prezentácia výberu zo súčasného českého umenia. Na spoluprácu na koncepcii výstavy vyzvala Danubiana českú Galériu Millennium, ktorú vedie skúsená galeristka a výtvarníčka Xénia Hoffmeisterová.

V spolupráci s Dr. L. Gronským zostavila kolekciu súčasného českého umenia, ukážkovo načrtávajúcu prierez dnešnou strednou generáciou, ktorej protagonisti už majú pevné miesto v novom českom umení. Nájdeme medzi nimi známe mená ako Jiří Sopko, Michael Rittstein, František Skála, Vladimír Kokolia, Stefan Milkov, Boris Jirků, David Černý, Michal Cihlář, Jaroslav Róna, Vladimír Merta, Jasan Zoubek a i. Výstava potrvá do 7. marca 2010.

(dš)
Páčil sa vám článok?