Francúzski filmári sa pýtajú - Prečo nie ja?

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania chodia radi na európske filmy. S týmto potešiteľným zistením prišla filmová spoločnosť ITA Slovakia, ktorej sa pred pár mesiacmi podarilo úspešne rozbehnúť projekt pod názvom Európsky film dnes.

Mifune, Dievča tvojich snov, Láska je láska... to všetko sú - zďaleka nie mainstreamové tituly, ktoré sa napriek svojim netradičným témam i spôsobu filmového rozprávania ľahko uchytili a na ktoré sa dnes do kina vo veľkom chodí. Ďalším v rade filmov príjemne európskeho, smiešno-tragického rozpitvávania vzťahov, pocitov, slabostí človeka - Európana, je francúzska snímka režiséra Stéphane Giustiho Prečo nie ja.

Film, ktorý už pošteklil viaceré konzervatívne kruhy v zahraničí, rozpráva o téme homosexuality s prekvapivo novým a celkom odľahčeným, výsostne komediálnym pohľadom. Partia mladých ľudí, ktorí majú spoločné vydavateľstvo, ale aj spoločnú sexuálnu orientáciu, nemá uprostred heterosexuálneho sveta problém so svojou identifikáciou, hľadaním sebaistoty, diskrimináciou. Naopak, sú to sebavedomí, úspešní ľudia, hrdí na svoje lásky a ochotní otvorene hovoriť o svojich vzťahoch. Pokiaľ... Pokiaľ nie sú niekde nablízku rodičia. Nočnou morou všetkých je totiž už dlho tá istá vec - kedy to konečne dokážem povedať mame a otcovi? Jediným vhodným riešením sa zdá veľké víkendové stretnutie u matky jednej z nich - liberálne Josephy, ktorá ako jediná o všetkom vie. Tu napokon skutočne všetko praskne.

Navonok vychádzajú dlho potláčané traumy, konflikty a vzťahy, s prekvapivým koncom: nedelíme sa na „normálnych" a „čudných", ale na tých, ktorí chcú chápať a tých, ktorí to tvrdošijne odmietajú. Jeden otec - biológ, vidí v homosexualite svojho dieťaťa chorobu šialených génov, ďalší - toreador, zasa urážku svojej mužnosti. A Lili, jediný heterosexuál partie, sa na celý ten zmätok díva s otázkou - a prečo nie ja? Na rozdiel od zhrozených rodičov, ktorým je zrazu všetko jasné a po ruke majú tisíc dobrých riešení od liečenia až po izoláciu, totiž celkom dobre nechápe, čím by sa tak veľmi mala líšiť od svojich kamarátov... a čo my? Sme tolerantnejší ako Francúzi, alebo tiež väčšina z nás verí, že ide o „chorobu šialených génov"?

Alexandra Tinková

Objatie Evy a Nicka možno vyzerá na veľkú vášeň, ale vo francúzskom filme Prečo nie ja? Pôjde o trochu iné lásky a vzťahy.
FOTO - ITAS

Páčil sa vám článok?