Pod hradom našli poklad

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na úpätí Bratislavského hradu našli nedávno archeológovia vzácnu bronzovú mincu bagdadského kalifa Hárúna ar-Rašída, hrdinu rozprávok Tisíc a jednej noci datovanú do 8. storočia n. l.

O unikátnosti nálezu svedčí i fakt, že na Slovensku dosiaľ nájdené arabské mince pochádzajú až z obdobia nájazdov starých Maďarov z 9. a 10. storočia.

Na minci je v arabskom písem vyrazené len meno kalifa, texty z Koránu a letopočet 181 hedžry (797 n. l.). Korán totiž zakazoval vtedajším umelcom zobrazovať ľudský portrét. Minca, ktorá je najstaršou slovenskou pamiatkou na arabských obchodníkov, dokladá politický a hospodársky význam Bratislavy ako dôležitého obchodného centra na Dunaji už na prelome 8. a 9. storočia.

Arabský peniaz nebol jediným nájdeným pokladom v bratislavskom Podhradí. Archeológovia vykopali aj vyše 500 strieborných mincí zo 14. storočia razených za panovania Karola Róberta z Anjou a Ľudovíta 1. Veľkého. Denáre s vyobrazením uhorského dvojkríža a hlavy Maura ukryl v glazovanej nádobe do zeme niekedy v 70. alebo 80. rokoch 14. storočia pravdepodobne bohatý obchodník.

(brn)

Páčil sa vám článok?