Wederin sa má opäť rozzvoniť 31. októbra

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 31. augusta zažili Bratislavčania ďalší z veľkých dní svojho mesta. Z Dómu svätého Martina bol totiž zvesený zvon Wederin, ktorý tu nepretržite visel od svojho vyhotovenia a inštalovania v roku 1670. Najväčší zvon bratislavskej konkatedrály, ktorý patrí k piatim najvzácnejším zvonom v Európe, totiž čaká zásadná rekonštrukcia.

Hlavný zvon svätomartinského dómu vyhotovil v roku 1670 viedenský zvonolejár Balthasar Herold a dal mu meno Die Wederin. Má priemer 1557 mm, váži 2 tony a dnes patrí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska. Jedinečnosť Wederina spočíva aj v tom, že od svojho inštalovania v druhej polovici 17. storočia nebol ani raz opravovaný, ani zvesený, a to aj napriek snahám v čase prvej svetovej vojny roztaviť ho a použiť na výrobu kanónov. Kvôli svojej veľkosti však zostal visieť na svojom mieste a obeťou vojny sa tak stalo len päť jeho menších súrodencov.

Niekoľko uplynulých desaťročí zvon nebol využívaný kvôli rozsiahlemu poškodeniu, ktoré mu spôsobilo jeho „náhradné srdce". Podľa odborníkov bolo totiž umiestnené v inej výške ako to pôvodné a nárazmi došlo k deformáciám zvonu. Aj preto zvuk Wederina znel mestom len z magnetofónovej nahrávky. Zvukový záznam jeho zvonenia však pozná celé Slovensko z nedeľného vysielania Slovenského rozhlasu.

Oprava zvona vo Výskumnom zváračskom ústave potrvá tri týždne. Wederin v tom čase zröntgenujú a zahrejú na 600 stupňov Celzia. Počas chladnutia ho odborní pracovníci zváračského ústavu zrekonštruujú. Po tejto liečebnej kúre by sa mal Wederin, ktorý je mimochodom pamätníkom ôsmich bratislavských korunovácií, vrátiť na pôvodné miesto. Slávnostné vysvätenie je naplánované na nedeľu 31. októbra o 11. hodine, aby už napoludnie mohol opäť zaznieť jeho hlahol.

Po rekonštrukcii by k nemu mal pribudnúť aj ďalší zvon, ktorý nahradí jeden z piatich zhodených z veže počas prvej svetovej vojny. Postupne je zámerom mesta vrátiť do Dómu svätého Martina aj ostatné štyri zvony.

(pol)

Historická rekonštrukcia zvonu Wederin vráti Dómu sv. Martina opäť dôstojnosť.
FOTO - Ramon Leško

Páčil sa vám článok?