Studňa slúžila Bratislavčanom ešte v roku 1926

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zabudnutá studňa na Župnom námestí, ktorú objavili v druhej polovici apríla v priebehu rekonštrukčných prác, bola v prevádzke dlhšie, ako sa pôvodne odhadovalo. V minulosti sa stala aj miestom veľkej tragédie.

Podľa pôvodných odhadov pamiatkarov stredovekú studňu minimálne pred 120 až 130 rokmi zakryli a zabudlo sa na ňu. Nám sa však podarilo zistiť, že sa používala minimálne do roku 1926. Nasvedčujú tomu fakty uvedené v knihe Bratislavské hasičstvo 1867 - 1937, ktorej autorom je Július Malárik, „magistr, hlavný požiarny oficiál“. Na strane 183 píše o tragédii, ktorá si vyžiadala tri ľudské životy. Podľa knihy bratislavskí kočiši, ktorí vodou zo studne napájali svoje kone, 26. apríla 1926 na mestskom kanalizačnom oddelení oznámili, že voda v studni je neupotrebiteľná, a preto prosia, aby sa mesto postaralo o jej opravu. Na druhý deň ráno studňu otvorili dvaja zamestnanci mestského kanalizačného podniku, 39-ročný Štefan Pollák a 22-ročný Karol Novák. Mladší z dvojice zamestnancov zišiel po povrazovom rebríku až po hladinu vody, ale v tej chvíli vykríkol, spadol a ponoril sa do vody. Š. Pollák mu chcel pomôcť, ale len čo zišiel do hĺbky, takisto spadol do vody a ponoril sa. Okoloidúci pomocný mestský robotník privolal na pomoc hasičov. Záchranné auto, v ktorom sa viezol aj autor knihy J. Malárik, ihneď vyrazilo na miesto nešťastia. Jeden z hasičov, Karol Schmidt, ktorého vek sa v knihe neuvádza, ihneď zostúpil do studne po povrazovom rebríku, hoci ho prítomní varovali, že v studni sú otravné plyny. K. Schmidt, omámený plynmi, náhle spadol do vody, na chvíľu sa ešte vynoril, ale potom opäť klesol a zmizol pod vodou.

Hasiči, ktorí v tom čase nemali plynové masky, sa pokúsili vyčerpať zo studne plyny a vodu, ale márne. Nepodarilo sa im ani silným tlakom plyny dostať von zo studne. Zostúpiť do nej bolo možné, až keď z dynamitovej továrne doviezli kyslíkový prístroj. Postupne vytiahli všetkých troch mužov a hoci boli prítomní až štyria lekári, ich oživovacie pokusy boli neúspešné...

V súčasnosti sa územie od Obchodnej ulice po Kapucínsku vrátane Župného námestia pretvára na pešiu zónu, pričom jej súčasťou sa má stať aj znovuobjavená studňa. Spôsob, akým bude prezentovaná, zvažujú autori projektu rekonštrukcie povrchu námestia so zástupcami magistrátu. Možno by stálo za to zvážiť, či by nebolo vhodné nejakou formou pripomenúť tragédiu, ktorej dejiskom sa stala pred osemdesiatimi rokmi.

Páčil sa vám článok?