Rímska armáda a gladiátori obsadia Rusovce

10.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Milovníci histórie, najmä tej rímskej, si v sobotu 12. septembra 2009 prídu na svoje. V antickej Gerulate v Rusovciach sa uskutoční 11. ročník Rímskych hier 2009.

Priaznivcov Rímskych hier čakajú rôzne súťaže, gladiátorské zápasy či prehliadka ozbrojenej rímskej armády. Návštevníci môžu súťažiť v rôznych oblastiach. Napríklad: 1. Viete, čo je to Cursus publicus? Presvedčte sa, že všetky cesty vedú do Ríma, 2. Kozmetická príručka v Starom Ríme. Líčenie podľa staroveku. 3. Bola tunika a tóga praktické oblečenie? Práca s textilom. 4. Jedálniček starých Rimanov. Určovanie, čo všetko jedli starí Rimania. 5. Tajomstvo latinských citátov. Rozumieme starým Rimanom. 6. „Počítame" so starými Rimanmi. Vyskúšajte si, ako by ste obstáli v rímskej škole pred 900 rokmi. 7. Starí Rimania vedeli točiť na hrnčiarskom kruhu. Vlastnoručná výroba dobového pohára. 8. Viete, na ktoré miesto Slovenska vstúpila noha Marka Aurélia? Vlastnoručná výroba mince panovníka.

Na akcii nebudú chýbať gladiátorské zápasy „na život a na smrť", vystúpenia a prezentácia rímskeho vojska v podaní Tovaryšstva starých bojových umení. Pred múzeom bude premávať rímsky bojový voz a objavia sa aj slobodní rímski občania v dobových odevoch a účesoch. Organizátori ponúkajú občerstvenie v areáli Gerulaty.

Popoludnie spestrí vydanie dvoch poštových známok spoločne s Rakúskom. Spojí známe pamiatky z dôb Rímskej ríše nachádzajúce sa na území Slovenska a Rakúska - Gerulatu a Carnuntum. Spoločné vydanie vychádza v náklade 55 000 kusov a hodnota dvoch známok v sérii bude 0,60 €.

Od 10.00 do 18.00 h potrvá program Prišli k nám Rimania, od 11.00, 14.00 a 16.00 h hlavný program, o 15.00 h predstavia známku.

(mm)

Páčil sa vám článok?