Výstava troch umelcov v čunovskej Danubiane

3.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Vo výstavnom priestore Danubiana v Čunove otvoria 6. septembra 2009 ojedinelú trojvýstavu výnimočných umelcov, ktorí svojou tvorbou výrazne zasiahli do vývoja slovenského i európskeho umenia.

Sochy Rudolfa Uhra (1913 - 1987), ktoré výstava predstaví, vznikali v šesťdesiatych rokoch. Boli to najmä sochy z dreva a zo zváraného železa a mosadze.

Práve v šesťdesiatych rokoch sa Uhrov výtvarný názor veľmi jasne transformoval od figuratívneho archetypu do primárnych geometrických foriem znakového charakteru. Výstava pripomína základné umelcovo krédo - vypovedať sochou myšlienky zrodu a vzniku.

Ďalším z prezentovaných umelcov je Milan Paštéka (1931 - 1998). Vystavené diela pochádzajú z posledného obdobia umelcovho života a doteraz neboli verejne prezentované. „Umenie je len prostriedkom pre dotyk s niečím, čo nás presahuje,“ tento citát možno vystihuje to, o čo išlo Milanovi Paštékovi v maľovaní.

Tento presah zaznieva plnou silou práve v mnohých obrazoch záverečného obdobia jeho tvorby. Vylúčil z nich svoje zvyčajné témy a motívy, nie sú v nich náznaky figúry ani ničoho predmetného. Nenájdeme tu ani farebné ticho, ktoré bolo v určitom čase pre jeho maľbu príznačné.

Škála bielych, sivých, priezračných, dymových, rozplývajúcich sa v takmer neuchopiteľných závanoch na plátne možno vystihuje Paštékov „presah“ nielen ako maliara, ale aj ako človeka.

Výstava holandského maliara Berta Loerakkera (nar. 1948, Breda) predstaví umelcovu maliarsku a grafickú tvorbu z posledného obdobia. Loerakker je všestranným umelcom, ktorý pôsobí aj ako kurátor, pedagóg, poradca a organizátor výstav. Bude to svojím spôsobom jedinečné podujatie, pretože doteraz nebola jeho maliarska a grafická tvorba takto prezentovaná.

Tvorba, ktorú koncipuje v diptychoch, sa odvíja vo dvoch výtvarne protikladných rovinách. V jednej línii pracuje s figuratívnym, väčšinou krajinársky inšpirovaným motívom. V druhej línii rozvíja formálnu reč geometrie, reagujúc na rôzne etapy vývinu geometrickej abstrakcie.

Výsledný diptych je komponovaný z obrazov obidvoch koncepcií, pričom sa tieto protiklady v niečom vzácne dopĺňajú. Výstava v príjemne jesennej atmosfére prírodnej scenérie Danubiany potrvá až do neskorej jesene 29. novembra 2009.

(dš)

Páčil sa vám článok?