Chcú vrátiť život Kostolu svätého Víta

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskej verejnosti nie je príliš známy, hoci patrí k najvýznamnejším stavebným pamiatkam na území mesta a je aj zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Napriek tomu Kostol svätého Víta v Rusovciach chátra.

Chronický nedostatok peňazí na konzerváciu a obnovu pamiatok motivoval skupinku obyvateľov z tejto mestskej časti, aby spravili, čo mal spraviť štát - zachránili vzácnu stavbu a vrátili ju pôvodnému účelu. „Bude v ňom omša,“ suverénne vyhlásila Dagmar Zikmundová, keď nás prišla informovať o aktivitách občianskeho združenia Vitus, ktoré vzniklo práve s cieľom zachrániť kostol. Jeho obnovou pribudne ďalšia ilustrácia o bohatej histórii obce.

Ak kostolík zachránia, budú na ňom dve pamätné dosky. V prvej, ktorá tam už je, je vysekané, že 15. júna 1613 Peter Tislarič, rusovecký farár s láskavým dovolením kaločského arcibiskupa Demetra Napragi založil tento chrám na Božiu česť a počesť mučeníkov Víta, Modesta a Krescencie. Na druhej doske budú vysekané mená tých, ktorí poukážu peniaze na konto záchrany kostola. „Upozorňujeme na to teraz, pretože je možnosť poukázať aj percentá z odvedených daní,“ hovorí D. Zikmundová.

(gub)

Páčil sa vám článok?