Pomoc vedia oceniť, a preto ju rozdávajú

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hoci Devínska Nová Ves neleží na Dunaji, ale len na „malej“ Morave, takmer každoročne je ohrozovaná povodňami. Práve táto hrozba vytvorila rámec, v ktorom sa slová ako humanita, tolerancia a spolupatričnosť menia na činy.

V Devínskej Novej Vsi si našli na jej hmotné vyjadrenie netradičný spôsob. Začalo sa to pred siedmimi rokmi, keď im voda značne skomplikovala život a narobila škody občanom i obci samej. Spoločné úsilie o obnovu bežného života ich stmelilo, ale to nestačilo. Starosta Vladimír Mráz a ľudia z jeho bezprostredného okolia usúdili, že treba urobiť aj čosi navyše, začleniť pomáhanie do celoročného a každoročného programu obce. Tak sa zrodil aj nápad usporadúvať benefičný ples, ktorého výťažok venujú telesne či inak postihnutým občanom.

Počiatočná nedôvera v zmysel podobného podujatia pramenila aj v otázke, či sa ples pod záštitou starostu nebude chápať ako akcia pre smotánku - hneď prvý ročník však tieto obavy vyvrátil ako neopodstatnené. A Novovešťania po vlastných skúsenostiach pochopili, ako ich pomoc vnímajú iní. Finančné prostriedky vždy vopred určia na konkrétny cieľ. Či už to bolo na bazén pre postihnuté deti na Mokrohájskej ulici, združeniu Samaritánov na dofinancovanie ich zariadenia alebo na zdravotnícke pomôcky pre miestny dom sociálnych služieb. Nedržia sa len vo svojich úzkych hraniciach - pomáhajú riešiť ťaživú situáciu po prírodných katastrofách i v iných častiach Slovenska (napríklad po kalamite v Tatrách), ba siahajú ďaleko za hranice štátu - poskytovali humanitárnu pomoc Chorvátom počas vojnových konfliktov v Juhoslávii.

Páčil sa vám článok?