Vo Viedni postavia megaknižnicu

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne v roku 2001 dostane Viedeň novú hlavnú knižnicu na Wiener Westgürtel. Mesto na jej výstavbu uvoľnilo 280 miliónov šilingov. Nové miesto na stavbu knižnice sa vyznačuje optimálnou dostupnosťou pre verejnosť a bude dominantou tejto časti mesta.

Budova novej knižnice by mala byť symbiózou dopravnej tepny, architektúry Otta Wagnera a moderny. Má sa stať na jednej strane parkom zážitkov a na strane druhej knižnicou budúcnosti. Symbolom nového knižničného chrámu bude veľké schodisko.

Strešná terasa bude tiež pôsobiť masívnym dojmom, pretože nebude len zo skla, ale aj z betónovej fasády, ktorá bude chrániť čitateľov pred hlukom. Na budove knižnice bude menej okien. Svetlo však bude do miestností privádzané špeciálnym systémom zhora a zo strany.

Viedenčania sa pri výstavbe knižnice prispôsobili svetovému trendu veľkých knižníc. V Nemecku sa tento typ knižníc stavia v Stuttgarte, s ktorým je Viedeň v stálom kontakte v súvislosti s pripravovanou výstavbou. Na projekt novej viedenskej knižnice minulý rok vypísali medzinárodnú architektonickú súťaž, do ktorej sa prihlásilo 270 architektonických ateliérov. V konkurencii architektov prevažne z Rakúska, Nemecka a Švajčiarska zvíťazil návrh Viedenčana Ernsta Mayra.

(com)

Páčil sa vám článok?